Hyran för en etta i andrahand har ökat.
Hyran för en etta i andrahand har ökat.

Förra året annonserade det svenska folket ut cirka 67 000 andrahandsbostäder på Blocket. Snitthyran ökade med cirka 6 procent.

Den genomsnittliga hyran på en andrahandsbostad i landet låg på 8 176 kronor under 2017, visar statistik från Blocket. Det är är sex procent dyrare än 2016, skriver Blocket i ett pressmeddelande.

– Avmattningen på bostadsmarknaden under senare delen av 2017 ser ut att ha haft en effekt på andrahandsmarknaden som fick ett starkt avslut på året. Förmodligen väntar många bostadssäljare på gynnsammare tider och hyr ut istället för att riskera en ljummen budgivning, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket, i pressmeddelandet.

LÄS MER: Det här gäller för att hyra ut din lägenhet

Under 2017 annonserades över 143 000 andrahandsbostäder ut i Stockholm stad på Blocket. Snitthyran steg även med fyra respektive fem procent för ettor och tvåor. I dag ligger månadshyran på en andrahandsetta i snitt över 8 100 kronor i månaden. 

LÄS MER: Så mycket kostar det att ta sig in på bostadsmarknaden

I Göteborg stad hyrdes cirka 5 200 bostäder ut i andra hand på Blocket under 2017, vilket är en minskning med cirka sju procent jämfört med 2016. Snitthyran har däremot stigit med nio och 13 procent för en etta respektive tvåa. I dag ligger månadshyran för en andrahandsetta i Göteborg på cirka 5 600 kronor i månaden.

LÄS MER: Så fixar du förstahandskontraktet – utan flera års kötid

I Malmö stad var utbudet oförändrat under 2017 jämfört med 2016 och landade på totalt över 3 000 andrahandsbostäder. Snitthyrorna har ökat med tre och fyra procent för en etta respektive tvåa och månadshyran för en etta i andra hand ligger på cirka 4 900 kronor i månaden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset