De rödgröna har medvind, inte bara på riksnivå. Om det vore val i dag skulle Alliansen förlora några av sina nyckelkommuner i Stockholms län, visar nya opinionssiffror.

Urban Brådhe

Claes Thunblad, Järfälla, Helena Hellmark Knutsson, landstingsråd i Stockholm, och Emil Högberg, Huddinge. 

I Norrtälje kommun har de borgerliga partierna haft makten i 16 år. I Järfälla och Huddinge  har de haft obruten majoritet två mandatperioder. Men om opinionen håller i sig blir det maktskifte efter nästa val, enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Socialdemokraterna i Stockholms län.  

– Vi hade en känsla av att invånarna i de här tre kommunerna var missnöjda med att Moderaterna konstant prioriterar skattesänkningar framför satsningar på vård, skola och omsorg. Det här är också ett sätt för oss att förbereda oss inför ett maktövertagande, säger Helene Hellmark Knutsson, Socialdemokraternas finanslandstingsråd i Stockholms län. 

I Norrtälje skulle allianspartierna tillsammans få 40,7 procent av rösterna om det vore val i dag, mot 52,9 procent för rödgröna blocket. Moderaterna backar mest, med 4,4 procentenheter medan Socialdemokraterna ökar med 7,2 enheter. 

Men valresultatet är långtifrån skrivet i sten, menar Kjell Jansson, Moderaternas kommunalråd i kommunen. 

– Siffrorna såg likadana ut för fyra år sedan vid den här tiden. Det är på valdagen det avgörs.  

Torsten Svenonius, analyschef för Moderaterna i Stockholms län, tonar ner siffrorna. 

– Man måste tänka på att det finns ganska många osäkra väljare och de som röstar på allianspartier är mer osäkra. Nu har vi fem månader på oss att få de som röstade på oss förra gången att göra det igen. 

Enligt Toivo Sjörén på Sifo kan det vara bara någon eller några frågor som får stora konsekvenser för opinionssiffrorna i en enskild kommun. 

– Det kan finnas ett starkt kommunalråd som man tycker är bra eller tvärtom inte gillar och det kan finnas enskilda frågor som dyker upp där den ena eller andra partiet är profilerat på, till exempel om man röstar för att påverka utvecklingen i en skola eller ett centrum. 

Han tycker inte att man ska dra alltför stora växlar på opinionssiffrorna innan valkampanjerna dragit igång på allvar. 

– Det finns en större osäkerhet i kommunalval eftersom små partier har mycket att vinna på valrörelsen. De driver ofta lokala frågor som de kan vinna mycket på.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014