Taktiksnacket hjälpte inte för Sverige i OS-kvartsfinalen mot Norge.
Taktiksnacket hjälpte inte för Sverige i OS-kvartsfinalen mot Norge.

Det går inte att få allt och två mirakel händer sällan samma dag.Norge smulade metodiskt och brutalt sönder medaljdrömmen för de svenska handbollsdamerna i kvartsfinalen.Norskorna delade ut en svidande örfil: 33–20.– Vi ger det inte chansen, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Tät defensiv, taktisk kadaverdisciplin och iskalla nerver förde Sverige till OS-final i fotboll för första gången sedan Gunnar Nordahl sparkade boll på Wembley 1948.

En bragd.

Idrottshistoria.

En kväll att minnas för alla som var där eller på något sätt såg matchen.

Det här glömmer vi.

– Det är absolut ingen skam att förlora mot Norge i en kvartsfinal, men självklart är vi väldigt besvikna på sättet vi gör det på. Det svider mest. Vi gör dem väldigt bra idag, säger Signell.

Inte i närheten

Handbollsdamerna var inte i närheten av något som ens liknade en chans mot norskorna. Ingen hade begärt det heller, en och annan hade förstås hoppats, men det hinder som tornade upp sig mellan Signells landslag och en semifinal i OS var oöverstigligt.

Norges damlandslag i handboll i en mening: OS-mästare 2008 och 2012, regerande världsmästare från december och som genom åren spelat till sig 23 mästerskapsmedaljer.

– Fram tills det står 0–4 har vi missat fem sex riktigt klara lägen. Det är möjligt att matchutvecklingen kunde ha blivit annorlunda, men samtidigt är det någonting som inte är tillräckligt bra och vi agerar som om vi har alldeles för stor respekt för dem, säger Signell.

Det var över innan den första halvleken nått halvvägs. Då ledde Norge med 10–2 sedan Kari Aalvik Grimsbö radat upp paradräddningar. Johanna Bundsen var inte lika lyckad. Det slank in bollar i en rasande fart, men inte ens Grimsbö hade stått i vägen för det konstanta bombardemanget om de bytt plats.

Sabina Jacobsen togs hårt och bröt näsbenet i matchen, men den smärtan var ingenting jämfört med hur ont förlusten gjorde. Visserligen mot världens bästa lag, men den här kvällen gav Sverige sig inte chansen att vinna.

– Vi är bra också, men vi var inte riktigt det i dag.

Förnedring

Hållbarheten i förvarsmuren framför Bundsen var obefintlig och i takt med att det närmade sig halvtid var stadiet för förnedring passerat sedan länge. I siffror: 7–19.

Bundsen ersattes av Filippa Idéhn till andra halvlek och hon klarade sig bättre. Sista trettio minuterna handlade om skademinimering och stolthet. Några defensiva hål tätades, den andra halvleken slutade 13–14 men åtminstone en match i matchen vann de svenska damerna. En av få som matchade norskorna i fråga om individuell skicklighet var Isabelle Gulldén, åtminstone offensivt. Nio mål kom från hennes hand.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset