Sveriges goalballandslag tränar i Malmö inför Paralympics i Rio. Förbundskapten Florim Seremeti och Fatmir Seremeti.
Sveriges goalballandslag tränar i Malmö inför Paralympics i Rio. Förbundskapten Florim Seremeti och Fatmir Seremeti.

Sverige tvingades ner i källaren för att nå Paralympics.Väl i Rio de Janeiro ber inte herrlandslaget i goalball om ursäkt för sig.– Man måste alltid sikta på guld, säger backen Jimmy Björkstrand.

Backen Jimmy Björkstrand slungar iväg bollen och de danska landslagsspelarna har inte en chans. Varje tisdag har stora delar av det svenska landslaget i goalball tränat mot grannarna från andra sidan sundet i FIFH-hallen i Malmö.

– Det märks att vi är på väg mot en formtoppning, säger förbundskaptenen Florim Seremeti. Det är inte lika jämnt som det var för några veckor sedan. Nu är vi ganska många steg före danskarna.

Pressen på Brasilien

Den absoluta formtoppen ska infinna sig den 8 september. Då väntar hemmanationen och det regerande världsmästarlaget Brasilien i premiären av Paralympics i Rio.

– Det är Brasilien som har all press, vi ska bara dit och göra vårt jobb. Det är de som ska skämmas om de förlorar, inte vi. Vi ska bara dit och spöa dem helt enkelt, säger lagkaptenen och centern Fatmir Seremeti med ett leende.

I tre raka Paralympics tog herrlandslaget medaljer – brons 2000, silver 2005 och brons 2008 – innan spelen i London 2012 slutade redan i gruppspelet.

– Vi har haft en generationsväxling i laget och fick kvala oss fram till Paralympics för första gången på 16 år, säger Björkstrand, som har gjort comeback efter att ha slutat inför mästerskapet i London.

Ett misslyckat EM 2013 fick Sverige gå den långa vägen via B-EM och kval i Seoul för att nå Brasilien.

– Det har ju stärkt oss som lag något fruktansvärt. Jag tror aldrig att vi har varit ett tajtare team än vad vi är just nu, säger Fatmir Seremeti.

Går för guld

Fyra av fem lag i gruppen går vidare till kvartsfinal. Där väntar någon ur dödens grupp med Finland (regerande Paralympicsmästare), Turkiet (Europamästare), Litauen (världstrea), Kina (asiatiska mästare) och USA (panamerikanska mästare).

– Vårt lag är såpass bra att vi kan slå alla, men det gäller att vi får träffen i alla matcher. Då gäller det att vi kan njuta av matcherna och spela avslappnat, säger Florim Seremeti.

Jimmy Björkstrand sticker ut hakan mer än så. Han vill fullborda sin medaljsamling med ett Paralympicsguld.

– Vi är inte favoriter, men vi går alltid för att vinna. Sedan vet vi om att det är nio andra mycket bra lag där, säger Jimmy Björkstrand.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset