Snart är det sluttävlat för Emma Johansson. Arkivbild.
Snart är det sluttävlat för Emma Johansson. Arkivbild.

Hon saknar mästerskapsguld och räknar inte med att kunna ta det i karriärens sista cykellopp på lördag.Annars är Emma Johansson nöjd när hon summerar sitt liv som elitidrottare.– Jag har alltid varit en glad cyklist, det värderar jag väldigt högt, säger hon.

Johansson fick smeknamnet "silver-Emma" redan efter andraplatsen i OS i Peking för åtta år sedan och hon fyllde sedan på med ett VM-silver 2013. Efter att ha avrundat den olympiska karriären, i Rio de Janeiro i augusti, med ytterligare ett silver lär hon aldrig att slippa ifrån smeknamnet.

Om hon inte vinner lördagens linjelopp i VM i Qatar och lyckas uppgradera smeknamnet till "guld-Emma".

– Men jag är ingen toppfavorit på den här typen av bana, säger hon om den väldigt flacka banan i Doha.

– Holland har nio cyklister och alla kan vinna. Och det finns många fler som kan hantera en sån här bana, vilket gör konkurrensen mycket tuffare.

"Känner ingen press"

Hon sade efter OS att pressen på henne hade släppt och att hon skulle unna sig att njuta mer under de sista månaderna som elitcyklist.

– Det har jag gjort. Jag har inte hunnit förbereda mig så väl inför tävlingarna som jag kört efter OS och har fått en annan roll i laget. Det har varit kul att få köra för någon annan.

– Och jag känner ingen press inför VM. Sverige har kanske för första gången ett starkt lag, vi har flera kort att spela och det ger också möjligheter för oss. Vi har fler tjejer som visat bra form och som kan prestera på den här typen av bana, så det blir spännande.

Efter lördagens lopp är det sluttävlat, i alla fall på en landsvägscykel. Johansson ska köra några tävlingar i cykelcross i höst, bland annat SM i Eksjö i november.

Hon har kontrakt med Team Wiggle Honda även nästa år, men ska då ha en annan roll i stallet.

– Jag kommer att vara tillgänglig för diverse saker, kanske för en del sponsorsuppdrag. Jag kommer också att finns där för tjejerna på träningslägren, jag har ju mycket erfarenhet som jag kan dela med mig av. Det blir lättare att finnas där för de andra när man inte har höga mål själv.

Vill inte resa

Vad hon ska göra därnäst vet hon inte. Inte mer än att det absolut inte blir något jobb som innehåller 200 resdagar om året.

– Men jag är intresserad av att vara kvar inom cykelsporten. Jag får se om jag kan jobba med cykel på hemmaplan, kanske med den yngre generationen. Det är väldigt motiverande och spännande att inte veta vad som väntar.

Hon säger att årets OS-silver betyder allra mest av mästerskapsmedaljerna som hon tagit. Däremot är höjdpunkterna i karriären något helt annat.

– Det är det dagliga, att vara tillfredsställd varje gång jag genomfört mitt träningspass. Annars kan jag räkna upp ett antal segrar i lopp som knappt någon vet vilka de är, där jag kört väldigt bra och som jag är otroligt nöjd med.

"Funnit en harmoni"

Dessutom är hon nöjd över att ha hållit sig på en hög nivå under många år utan skador eller sjukdomar.

– Jag har aldrig haft problem med kropp och själ, har alltid varit en glad cyklist som funnit en harmoni som funkat. Många har snikit mästartröjan från mig, men sedan har de gått ut med att de fått mentala kollapser, skador och ätstörningar.

– Så jag är nöjd. Jag känner nu att jag inte får ut så mycket mer av det här. Jag är redo för ett nytt kapitel i livet.

Jessica Gow/TT
OS-silvret i Rio är den medalj som Emma Johansson värderar högst. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset