Sarah Sjöström tog silver på distansen 200 m frisim under OS i Rio. Vann gjorde Katie Ledecky från USA.
Sarah Sjöström tog silver på distansen 200 m frisim under OS i Rio. Vann gjorde Katie Ledecky från USA.

Sarah Sjöström hade precis tagit ut sig fullständigt, jagat livet ur frisimsdrottningen Katie Ledecky och tagit sitt livs första medalj på 200 meter fritt – ett OS-silver.Då hotade hon med att hon gjort sitt sista 200-meterslopp individuellt i karriären:– Förmodligen är det nog det, men vi får se, sade Sjöström.

Sjöström var nära att kämpa ned Katie Ledecky i en makalös tungviktsfajt mellan två av världens bästa simmare.

Men det fattades till slut 35 hundradelar fram till ännu ett OS-guld.

Trots att Sjöström putsade sitt eget svenska rekord med 23 hundradelar till 1.54,08 och tog sitt livs andra OS-medalj är hon inte sugen att satsa vidare på distansen.

– Nej, jag tror inte att Carl (tränaren Jenner) eller någon annan kommer att kunna övertala mig att satsa på 200 meter frisim.

Sjöström har sagt samma sak tidigare, efter VM i Barcelona 2013.

Hatkärlek

Hon har en slags hatkärlek till distansen där hon tvingas tömma sig fullständigt. Två år tidigare, på VM i Shanghai 2011, var hon nära att svimma och fick lägga sig ned på pooldäck med andningsproblem efter finalen.

Carl Jenner tänker inte försöka övertala henne.

– Sarah ska simma 200 meter frisim om hon tycker det är kul. Vi får se om hon simmar det individuellt igen, vi har inget 200 inplanerat i långbana nästa sommar.

– Om det här var det sista så är det fantastiskt bra att avsluta med OS-silver och sitt livs snabbaste lopp, sade Jenner.

Sjöström tycker att distansen sliter mentalt.

– Det är skitkul just nu, sade hon och fingrade på silvermedaljen.

– Men om man vill hålla länge i simkarriären, och jag vill simma i 100 år till, då kan man inte fortsätta simma 200 fritt hur många år som helst. Varför ska jag satsa på 200 när jag är snabb på 50 och 100 fritt? Jag tror att jag kommer att kunna bli hur snabb som helst på de distanserna i framtiden.

Värsta dagen

På onsdagen väntar förmodligen ytterligare två lopp i lagkappen 4x200 meter fritt och dessutom försök och semifinal på 100 meter fritt.

– I morgon är min tuffaste dag på OS. 100 fritt är den distans som inte har känts så bra den här säsongen. Vi får hoppas att det känns lite bättre i morgon. Jag är ju i bra form och har persat både på 100 fjäril och 200 meter fritt, så det vore roligt om det kunde fortsätta.

Sjöström har två OS-medaljer säkrade och har 50 och 100 meter fritt kvar individuellt och lagkapperna 4x200 meter fritt och 4x100 meter medley. Hur många medaljer lämnar hon OS med?

– Det kan nog bli en till, eller två...Vi är ju i bra form i lagkappen också, sade hon.

Jessica Gow/TT/TT
Sarah Sjöström tog silver på distansen 200 m frisim under OS i Rio. Vann gjorde Katie Ledecky från USA.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset