Peder Fredricson kan inte rida sin All In på ett tag. Hästens måste opereras för tarmproblem. Ekipaget tog silver vid OS i somras. Arkivbild.
Peder Fredricson kan inte rida sin All In på ett tag. Hästens måste opereras för tarmproblem. Ekipaget tog silver vid OS i somras. Arkivbild.

OS-silverhästen All In är sjuk och måste opereras.Även om allt går bra lär Peder Fredricson inte kunna tävla med sin stjärnhäst på flera månader.

Valacken rev inte ett hinder under OS i Rio de Janeiro i augusti och ses som en av världens främsta hopphästar.

Under hösten drabbades All In av upprepade kolikanfall och Fredricson kunde inte tävla sin topphäst i förra helgens världscuppremiär i Oslo. I stället satte man Verona i november som mål för säsongens första start i världscupen för tioåringen.

Tarmen hänger upp sig

Nu lär det dröja ett bra tag innan ekipaget kan gå internationella klasser. All In har så pass allvarliga tarmproblem att en operation är nödvändig.

I ett pressmeddelande skriver Peder Fredricson:

"I går 18 oktober diagnostiserades att orsaken till All Ins nu upprepade kolikanfall beror på att hans tarm ibland hänger upp sig på ett ligament som går mellan mjälten och njuren. All Ins operation är planerad att göras inom kort och under förutsättning att allt går bra beräknas han åter kunna sättas i träning om cirka två månader."

Rutinoperation

Landslagsveterinär Johan Lenz ger mer upplysningar för den som är intresserad av hästars anatomi:

"Hästen har en cirka sju meter lång, dubbelvikt grovtarm som ligger relativt löst i bukhålan. På hästens vänstra sida hänger mjälten från buktaket ned längs bukväggen. Mot ryggen sitter mjälten fast med ett ligament upp mot vänster njure. Detta band som går från mjälten över till njuren kallas mjält-njurbandet. Om grovtarmen glider upp mellan bukväggen och mjälten kan den hänga sig fast på ligamentet och orsaka obehag för hästen. Hästen får vanligtvis upprepade besvär med kolik. Det varierar mellan hästar hur mycket plats det finns i detta utrymme mellan mjälten och njuren."

Enligt Lenz rör det sig om en rutinoperation.

"När de små operationssåren är läkta kan hästen börja med lättare motion och är tillbaka i träning efter cirka två månader."

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset