Silverlaget från OS hyllades.
Silverlaget från OS hyllades.

Diamantbollen, Guldbollen och andra priser i all ära.Fotbollsgalan 2016 handlade även om något finare än så: Hyllningar.Störst fokus lades på OS-silverlaget.

"OS-silverfrossa." Det var programledaren Anna Brolins ord innan sändningen gick över till reklam.

En cliffhanger, absolut.

Samtidigt var det precis vad som väntade.

När fokus åter riktades mot Globens scen handlade allt om Sveriges bedrift i Rio de Janeiro. Det vevades spelbilder, snack med förbundskapten Pia Sundhage, spelare – och när artisten Laleh sjöng "Goliat" gled hyllningarna in i en mer intensiv fas.

Spelarna klev upp på scenen, ställde sig på led, höll om varandra, slöt upp i sången, som under OS var en del i deras uppladdning inför matcherna.

– Jag grinar jämnt... sade målvakten Hedvig Lindahl till TV4.

– Jag tycker att det vi gjorde i somras var helt enorm och att Laleh kom hit och ville dela det med oss är stort. Laleh är en bra människa och står för något fint.

Vad har jag gjort?

Tord Grip fick TV4:s Fotbollskanalens hederspris. Publikens reaktion – en lång stående ovation – var dock inget som 78-åringen hade väntat sig.

– Vad fan har jag gjort?

I Globens katakomber följde han sedan upp med:

– Jag visste inte ens att det här priset fanns, sade han till TV4.

Andreas Isaksson, 133 landskamper, Kim Källström, 131, Zlatan Ibrahimovic, 116, rundade av landslagskarriärerna med EM i Frankrike. Under galan hyllades trion för deras insatser i landslaget.

"Bra säsong"

Linköpings FC vann damallsvenskan överlägset, förlorade inte en enda match och då föll det sig naturligt att det fanns gott om utmärkelser att hämta i Globen.

Årets mest värdefulla spelare: Pernille Harder.

Årets skyttedrottning: Harder igen.

Årets anfallare: Danskan igen.

– Det har varit en bra säsong för mig personligen, men också för laget. När det går bra för laget går det också bra för individen, sade hon.

Malmö FF vann inte allsvenskan med samma lätthet fast SM-guldet säkrades i den tredje sista omgången. Då var Allan Kuhn glad, men någon galakväll i Globen blev det inte av förklarliga skäl för den danske tränaren.

Belöningen för guldet blev sparken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset