Förbundskaptenen Christer Svensson, till vänster, hoppas på en skytteboom efter Marcus Svenssons OS-silver.
Förbundskaptenen Christer Svensson, till vänster, hoppas på en skytteboom efter Marcus Svenssons OS-silver.

Marcus Svensson förlorade duellen i Deodoro, men för svenskt sportskytte kan silvret bli guld värt.Förbundskaptenen Christer Svensson hoppas på en boom.– Vi har möjligheter att ta emot ungdomar som vill prova, säger han.

Hemma fick svenska folket upp ögonen för skeet i och med den rasande spännande upplösningen som kröntes med Svenssons duell med Gabriele Rossetti.

Dessutom nådde Svenssons kompis Stefan Nilsson semifinalen, men missade precis chansen att få skjuta om bronset. För svenskt skytte var det en fullträff – även om det inte slutade i ett guld för den 26-årige jägaren från Söderåsen i Skåne.

"Inte ankskit det här"

– Jag är jättenöjd. Båda pojkarna gör en fantastisk prestation. Vi får inte glömma bort Stefan, han gör det också jättebra i hårdaste internationella konkurrens.

– Det är inte ankskit det de har gjort här, säger Svensson.

Nu hoppas han att det också ska leda nyfikna till sporten.

– Jag har förstått att det varit ett stort intresse hemma. Jag hoppas att folk till och med vill prova på att skjuta och då har vi många jättefina skjutbanor i Sverige, där de säkert tar emot ungdomar med öppna armar, säger Christer Svensson.

– I många klubbar kan ungdomar skjuta subventionerat, så det behöver inte bli så dyrt. Det är inga oöverstigliga belopp.

Resurser finns

TT: Kan det bli ett uppsving för sporten?

– Jag hoppas det.

TT: Hur ser återväxten ut?

– Det är lite skralt. Vi har några ungdomar som har visat framfötterna, men vi behöver fler så att vi får större bredd och större konkurrens.

TT: Hur kan ni förvalta OS-framgången, tror du?

– Vi får se vad vi kan hitta på, men resurser finns att ta emot folk om de nu skulle komma rusande. Det är inga problem. Det ska vi nog lösa på bästa sätt.

En stor del i framgången i Deodoro ser Christer Svensson i att Sveriges olympiska kommitté tidigt gav Svensson och Nilsson klartecken till Rio de Janeiro.

– Våra förberedelser har varit jättebra och en nyckel i det tror jag kan vara att både Marcus och Stefan blev uttagna i november i fjol. De har bara haft det här att fokusera på och inte som många andra fått ligga i och jaga kvotplatser eller försöka bli uttagna.

– De har vetat det i ett halvår och haft det som mål hela tiden och jag tror ingen kan säga annat än att vi har lyckats med det vi förutsatte, att vara som bäst i mitten av augusti, säger Christer Svensson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset