Pappa Leif Hulin håller i ett fotografi av sonen Simon, som dog för sju år sedan.
Pappa Leif Hulin håller i ett fotografi av sonen Simon, som dog för sju år sedan.

När Christina och Leif Hulin kom hem och kollade posten fick de en chock – när Skatteverket skickat brev om att deras son Simon under förra året tjänade 3 000 kronor och skulle betala skatt. – Simon dog för sju år sedan, säger Christina till Metro.

Det var Nya Lidköpings-tidningen som först berättade historien om paret Leif och Christina Hulin från Lidköping.

De hade kommit hem från släktstugan och kollade posten, där det välbekanta deklarationskuvertet kommit. Men något fick paret att haja till.
– Jag sa till min man att vi redan fått våra, så jag vände på kuvertet och tittade på baksidan. Då var det som om tusen knivar gick in i magen, säger Christina.

Brevet var nämligen ställt till deras son Simon Hulin, som dog för sju år sedan i sviterna av en hjärntumör, 13 år gammal.
Enligt Skatteverkets papper hade han under förra året jobbat på en pizzeria i norra Sverige och där tjänat 3 000 kronor som han nu skulle skatta för.
De djupa såren från sonens bortgång revs upp, och paret har fortfarande inte hämtat sig från chocken.

Förklaringen återfinns i ett misstag: En person hade helt enkelt skickat in fel personnummer på sin son, som jobbat på pizzerian, vilket var samma som Simons.
– Men det är oförklarligt att de inte har några filter på Skatteverket, eller att revisorn dubbelkollade, säger Christina, som är djupt skakad efter händelsen.

Att Simons personnummer fortfarande finns i myndighetsrullorna känns också obehagligt, tycker de.
– Nu tvingas vi skicka in pappret till Skatteverket och skriva att ingen inkomst utbetalats. Det känns tungt, säger Christina Hulin.
Nya Lidköpings-tidningen skriver att personer som avlidit, och vars personnummer skickas in till Skatteverket, automatiskt omvandlas till dödsbon.

Däremot finns inga säkerhetsrutiner för att händelser som den med Simon inte inträffar enligt tidningen.
Familjens förtroende för Skatteverket är nu rejält naggat i kanten.
– Det är en gammalmodig myndighet, säger Christina.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset