Simon Sköld besegrade japanenen Jantaro Ami på MMA-Galan Superior Challenge 15 i april i år. Den 2 december går han in i buren igen.
Simon Sköld besegrade japanenen Jantaro Ami på MMA-Galan Superior Challenge 15 i april i år. Den 2 december går han in i buren igen.

Att utmana varandra, man mot man eller kvinna mot kvinna, har varit ett sätt att mäta kraft i alla tider, skriver Simon Sköld.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hur kan man få slå en annan människa? Det är inget annat än legaliserat våld och vad ska du säga till dina barn om de slår någon i skolan? Det är några av de frågor som blandas med påhopp som jag som MMA-fighter väldigt ofta får utstå.

På min debutmatch på Hovet bjöd jag in min mormor och morfar och jag gissar att de var de äldsta personerna där. Ingen av dem gick därifrån med åsikten att detta bara var ett legaliserat slagsmål.

Att utmana varandra, man mot man eller kvinna mot kvinna, har varit ett sätt att mäta kraft i alla tider. Det är förmodligen den äldsta sporten som finns och kommer vara den sista sporten vi utövar på den här jorden.

För MMA är en sport. Den har regler och till­vägagångssätt och den har utvecklats enormt sedan dess stora genombrott 1993 i USA, då den om­talade organisationen UFC slog igenom med stora rubriker. ”The rules are there are no rules” var sloganen då och tävlingarna var förbjudna i de flesta stater. I dag är det tillåtet även i New York som varit den största motståndaren till att MMA skulle legaliseras och ses som en sport.

LÄS MER: Simon Sköld: Därför tror jag att du skulle gilla MMA

Vad är det då som gör att jag och många med mig ser detta som en sport och inte som våld?

När det kommer till ”våld” är en faktor hat, och ett hat som inte behöver ha någon grund. Det är bara viljan att få skada en annan person och att den personen inte ska vara sig själv efteråt. Det är inte vad MMA och kampsport handlar om.

Jag har sett så många intervjuer med fighters som tackar varandra för att de kunde mötas, utan att skada varandra, men ändå få utöva sporten.

Reglerna och säker­heten kring matcher hamnar mer och mer i fokus och det pratas mycket om hur man kan göra fighting säkrare för utövaren och det kommer hela tiden förbättringar.

När jag började fanns det inte någon amatör-MMA i Sverige. Jag gick från att aldrig ha tävlat alls till att gå min första proffsmatch på Hovet i Stockholm på Superior Challenge inför flera tusen (inklusive min mormor och morfar) i publiken och tv-kameror överallt. I dag är det mycket mer utvecklat än så – det finns amatör-MMA att fajtas i, du kan tävla i ett SM, bli uttagen i landslaget, tävla på EM och VM och skaffa dig oerhört mycket erfarenhet innan du tar steget och blir proffs.

Att MMA ska ses som våld och att det ”bara är idioter som håller på med det” är för mig en oerhört nonchalant och oinsatt åsikt. Det visar bara att man inte har någon som helst aning om vad man pratar om.

Den 2 december går jag match igen på Superior Challenge 16 i Eriksdalshallen och jag önskar att ni som är skeptiska mot sporten kommer dit och kollar. Ni kommer att gå hem med en helt annan uppfattning än ni hade innan.

Simon Sköld, MMA-fighter

LÄS MER: Simon Sköld: Jag drivs av känslan att kliva in i buren

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om mma