"Barn måste få se helheten och inte bara ett urklipp av en match", skriver Simon Sköld.
"Barn måste få se helheten och inte bara ett urklipp av en match", skriver Simon Sköld.

”Att ta med sig sina barn och titta på kampsport, vad är det för föräldraansvar?”, frågar sig folk. Jag tycker att det är fantastiskt – om föräldern tar sitt ansvar och förklarar vad kampsport innebär. Att det är så mycket mer än två personer som går in i en bur och ska slåss, skriver Simon Sköld.

När jag växte upp fanns inte dagens utbud av kampsport att titta på. Då var det ”våldsfilmer” som var ”den stora faran”. Om man såg dem blev man kriminell och en sådan som sprang runt på stan och slog ner folk. Det var i alla fall vad många sa.

Själv älskar jag de gamla kung fu-filmerna och utövare som Bruce Lee, Jackie Chan och Jet Lee var några av mina absoluta idoler när jag var liten. Sättet de kunde utöva allt på – det såg så smidigt, kraftfullt och verkligt ut. Men jag förstod förstås att det inte var på riktigt och efteråt följdes ofta filmerna av bloopers, det vill säga misstag under inspelningen där skådespelarna fått ta om samma scen hur många gånger som helst för att det ska se så verkligt ut som möjligt.

LÄS MER: Simon Sköld: ”Känner i min hand att jag träffar honom perfekt”

Men det var då. I dag är det MMA som leder till skräck och hat. ”Att ta med sig sina barn och titta på kampsport – vad är det för föräldraansvar?”, frågar sig folk.

Men det är just det jag har gjort med mina (bonus) barn från början. Visat dem vad det är jag egentligen håller på med. De har allihopa varit med och sett mig träna och de har alla varit och provat på någon form av kampsportsträning. Vi hade med oss de stora barnen på min senaste match på Superior Challenge 16 och så har vi gjort de senaste matcherna jag gått i Stockholm. Vi har frågat om de vill följa med och det har bara varit ett rungade ”ja!” varenda gång.

Vi har också pratat om vad det är jag gör – de har sett mina matcher på tv och de har även sett många matcher när jag suttit och analyserat MMA hemma. De vet vad det handlar om och de vet också att jag är tränad och förbered på utmaningen. Det viktigaste för mig är att de vet att oavsett om jag vinner eller förlorar så är det en sport. Efter min senaste match fick de se mig krama min motståndare och prata med honom flera gånger utan att det fanns några konflikter eller onda avsikter. Allt det lämnade vi i buren.

LÄS MER: Här visar Simon Sköld 3 vanliga grepp inom MMA – på Metros reporter

Jag tycker det är fantastiskt att föräldrar låter sina barn följa med och titta på kampsport. Om föräldern tar sitt ansvar och förklarar vad kampsport innebär.

Det är så mycket mer än två personer som går in i en bur och ska slåss. All träning som ligger bakom det, allt som de uppoffrat för att kunna stå där, respekten som sker efter matchen är avklarad.

Barn måste få se helheten och inte bara ett urklipp av en match, för hur ska de då förstå vad det egentligen är som de tittar på.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om simon sköld mma