Jennie Johansson med guldmedaljen från VM i Kazan.
Jennie Johansson med guldmedaljen från VM i Kazan.

Jennie Johansson, 29 år, lägger ner simningen. Hon tog VM-guld i bröstsim 2015 i ryska Kazan. "När man är elitidrottare är man det 24 timmar om dygnet, och jag är färdig med den delen av livet nu", säger Johansson till Dagens Nyheter.

Sommaren 2015 ligger Jennie Johansson varmt om hjärtat. Simmaren besegrade hemmafavoriten Julia Efimova och vann ett skrällartat VM-guld i 50 meter bröstsim. I samma mästerskap tog hon silver i 4×100 meter medley.

– Varje gång som jag tänker på den stunden blir jag rörd. Det var ett häftigt ögonblick och jag är så glad över att jag fick dela det med mina föräldrar, säger Johansson, till DN.

Men nu är karriären över. Johansson har inte längre något sug för att tävla.

– När man är elitidrottare är man det 24 timmar om dygnet, och jag är färdig med den delen av livet nu. VM-guldet är självklart speciellt, men det jag kommer att minnas mest från min simkarriär är alla människor som jag har mött och alla upplevelser som idrotten har gett mig, säger hon.

LÄS MER: Sjöström årets simmare i Europa

Johansson, som förutom VM-medaljerna 2015 bland annat har ett EM-guld och sex EM-silver på meritlistan, skriver om beslutet på sin hemsida.

”Ett beslut som vuxit fram med tiden och som innefattar blandade känslor. När jag säger att det är med blandade känslor, så känns det såklart svårt att lämna något som under så lång tid tagit en stor plats i livet. Samtidigt är det med känslor av glädje och evig tacksamhet som jag kan lägga simkarriären bakom mig och njuta av att idrotten har format mig till den personen jag är idag”, skriver hon bland annat.

I framtiden väntar jobb inom fastighetsbranschen och där Johansson ska nyttja sin utbildning inom marknadsföring och kommunikation. Och förhoppningsvis erfarenheterna från idrotten.

Fakta: Jennie Johansson

Ålder: 29 år.

Från: Hedemora

Bor: Stockholm

Meriter: VM-guld på 50 meter bröstsim 2015, VM-silver 4×100 meter medley 2015, EM-guld på 50 meter bröstsim 2016, 5 EM-silver i långbana, 1 EM-brons i långbana, 1 EM-silver i kortbana, 3 EM-brons i kortbana.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Simning