RELATIONER Singelliv är inte bara party med polarna. En del letar och längtar efter någon att ha en kärleksrelation med. Då kan det bli jobbigt att känna sig ensam och det är lätt att få dåligt självförtroende och känna sig utanför av att inte vara tillsammans med någon.
– Det är vanligt att personer som är sociala och har många vänner, både killar och tjejer, ändå aldrig har varit ihop med någon. Funderar man mycket på det kan de negativa tankarna börja spinna. Man funderar, kommer jag någonsin att träffa någon som älskar mig? Varför vill ingen vara ihop med mig? Det kan också handla om att man tänker att det ska finnas just en person, den rätta.

De negativa tankarna leder till en ökad osäkerhet och man kanske inte vågar prata när man träffar någon, säger Metros sex- och relationsexpert Maria Bergström. Osäkerheten handlar ofta om rädsla.
– Man blir rädd att bli avvisad, rädd att göra bort sig eller att man ska visa något av sig själv som den andra inte tycker om, säger hon.

Det kan lätt bli en ond cirkel, att det känns så jobbigt att man i stället undviker att träffa någon.
– Man ser till att inte hamna i de här situationerna som är intima. Man signalerar inte att man vill träffa någon. Många är rädda att verka desperat om de visar intresse och går i stället och väntar på att alla initiativ ska komma från andra. Men man har också ett eget ansvar att ta någon form av initiativ, säger hon.

Enligt Maria Bergström kan det vara svårt att veta hur man ska visa sitt intresse på rätt sätt.
– Det är viktigt att våga ge kopmplimanger, men sådana som känns ärliga och är lätt att ta emot. Som till exempel "jag har haft kul med dig i kväll", säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset