Singelkvinnor ska få samma rätt till insemination och provrörsbefruktning som par. Regeringen vill ändra lagen och förändringen kan träda i kraft redan nästa år.

Hasse Holmberg/TT

Singekvinnor ska få rätt till assisterad befruktning, föreslår regeringen. 

I dag har bara ofrivilligt barnlösa som är gifta eller sambo rätt till assisterad befruktning inom den svenska hälsa och sjukvården. Men nu vill regeringen ändra lagen så att även ensamstående kvinnor ska kunna skaffa barn på samma sätt, rapporterar Sveriges radio. 

– Den lagstiftning vi har vilar på föreställningen om att man måste vara två för att uppfostra ett barn. Vi tycker att det där är en omodern syn. Det handlar i stället om vilken kärlek och omsorg man ger barnen, inte om man är en eller två, säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot. 

Regeringen lägger i dag fram sitt förslag i en remiss till lagrådet. Enligt Ekot har lagändringen brett stod i riksdagen och väntas träda kraft den 1 april nästa år. 

Det skulle innebära att alla de 700-800 svenska kvinnor som i dag söker sig utomlands för att få assisterad befruktning, i stället skulle kunna få samma behandling hemma i Sverige. 

Den föreslagna lagändringen har brett stöd i riksdagen, men Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är emot. De tycker inte att samhället ska medverka till att barn föds utan pappor, enligt Ekot.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset