Finlands statsminister frågade sin svenske kollega Stefan Löfven om regeringens beslut att åter placera soldater på Gotland, på det informella nordiska statsministermötet på Åland.
Finlands statsminister frågade sin svenske kollega Stefan Löfven om regeringens beslut att åter placera soldater på Gotland, på det informella nordiska statsministermötet på Åland.

Finlands statsminister Juha Sipilä känner sig nu säker på att det inte låg något akut hot bakom Sveriges beslut att åter sätta soldater på Gotland. Frågan togs upp på de nordiska statsministrarnas informella möte på Åland.

Sipilä, värd för mötet, sade inför träffen att han ville höra mer från den svenske statsministern Stefan Löfven om beslutet och vad som låg bakom. Inte minst på grund av medieuppgifter om att tidigareläggning av soldatflytten skulle bero på ett nytt, omedelbart (läs: ryskt) hot. Också eftersom spänningarna i området har ökat, med mer övningar på båda sidor.

– Jag ville veta om det fanns något mer bakom. Men Stefan har gjort klart att det inte finns det, säger Juha Sipilä i en intervju med TT vid mötet på storslagna hotell- och konferensanläggningen Havsvidden i den åländska skärgården.

Informerades inte

Han säger att den svenska regeringen inte informerade om tidigareläggningen direkt före beslutet, men att det ändå inte kom som någon överraskning.

– Vi fick ingen information om beslutet i sig, men det är ett beslut som är lätt att förstå, säger Sipilä.

Den svenska regeringens utredning om vilka försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten som står till buds för Sverige har rönt stort intresse i Finland. Finländska politiker har långt ifrån glömt att Sverige 1990 lämnade in en ansökan om medlemskap i EU utan att informera Finland om det. En del undrar om det skulle kunna upprepas om Sverige bestämde sig för att ansöka om medlemskap i Nato. Eller att Finland skulle skrida till verket i den frågan.

Inte överraska

– Vi är överens om vi inte ska överraska varandra, säger den finländske statsministern.

– Jag är inte alls orolig på den punkten och jag håller med Stefan Löfven om att alliansfrihet är det bästa för oss båda nu.

Han säger att han inte ser någon förändring i den finländska hållningen i en nära framtid, även om Finland har öppnat för att se över sin hållning om säkerhetsläget dramatiskt förändras.

I den svenska utredningen, Säkerhet i ny tid, påpekas det att Sverige och Finland har ett omfattande försvars- och säkerhetspolitiskt samarbete. Och planerna på att fördjupa det ytterligare är stora, om det så gäller materiel, operativ planering och övningar. Utredningen menar att det kan komma till en punkt när de båda ställs inför ett val att bilda en allians.

Juha Sipilä hävdar dock att det är långt kvar till en eventuell sådan situation.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset