Gamla 20-, 50- och 1 000-lappar kan senast lösas in på bankkontor i dag, onsdag.
Gamla 20-, 50- och 1 000-lappar kan senast lösas in på bankkontor i dag, onsdag.

Nekad blir den som försöker handla för pengarna, men de är ändå inte värdelösa. De gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna kan ännu lösas in på vissa bankkontor – men i dag, onsdag, är sista chansen.

Mot en avgift på 100 kronor kan man även senare växla in gamla sedlar genom att skicka dem till Riksbanken, men då kan man tvingas redogöra för varifrån pengarna kommer. Riksbanken kan också enligt penningtvättslagen begära att kvitton och fakturor visas upp.

Ungefär 82 procent av de gamla sedlarna har hittills kommit in till Riksbanken, men sedlar värda 1,3 miljarder kronor finns ännu i plånböcker, sparbössor och byrålådor. Sammanlagt – utifrån finländska erfarenheter vid övergången till euro – hoppas banken att 85–90 procent av sedlarna ska lösas in.

– Men det skiljer sig förstås mellan valörerna. Vi har redan fått in en stor andel av tusenlapparna: 92 procent, säger Christina Wejshammar, avdelningschef på Riksbanken.

I oktober introduceras även de nya 100- och 500-kronorssedlarna. De gamla versionerna av dessa valörer kan användas fram till nästa sommar, den 30 juni 2017.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset