Än finns det lingon. Arkivbild.
Än finns det lingon. Arkivbild.

Det blev ett rekordår för blåbären i sommar, men för den som vill ge sig ut i skogen är det lingon som gäller, enligt SLU:s analytiker.

Lingonen är överlevare i bärvärlden och går i princip att plocka tills snön kommer – men godast är de innan frosten kommit. Den som bor norr om Dalälven och är bärsugen bör skynda sig ut i skogen, men lingonen finns fortfarande i hela i landet.

– Lingon är plockbara så länge de finns kvar i skogen, de är inte lika känsliga för frost som blåbär. De blir lite vattniga när de har frusit, men de är fortfarande användbara, säger Jonas Dahlgren, analytiker på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Blåbär i september

Den enda platsen i Sverige där det redan kan vara kört för de som letar efter lingon sent på året är i fjällen.

– Där har jag redan hört talas om snö, åtminstone små mängder och då börjar det bli för sent, säger Jonas Dahlgren.

Som många som rörde sig i skog och mark i somras redan märkt blev det är superår för blåbären. På vissa ställen i landet kunde man plocka dem en bit in i september.

Lingonen överraskade

– Det som gör att det blev ett bra blåbärsår kan man sammanfatta med väder och åter väder. Blomanlagen sätts året innan, sen ska de överleva vintern, och det ska vara lagom varmt. Under blomningsfasen ska det vara torrt, så insekterna kan pollinera och göra sitt jobb. Sen ska det vara sol och regn om vartannat – slår det fel någonstans blir det inte bra.

I augusti när SLU satte sin prognos för blåbärsåret verkade det bli det bästa blåbärsåret sedan 2003 och prognosen slog in med besked. Lingonåret förutspåddes bli bra i söder, men dåligt i norr. Men enligt SLU verkar tillgången på lingon blivit bättre än förväntat även i norr.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset