Nilla Fischer.
Nilla Fischer.

Ännu en gång spelar Sverige kvartsfinal i OS.Mot USA behöver svenskorna ett trendbrott för att hålla medaljdrömmarna vid liv.– Det är väl på tiden att vi vinner, säger Nilla Fischer.

Fischer gör sitt tredje OS, precis som Caroline Seger, medan Hedvig Lindahl och Lotta Schelin gör sin fjärde turnering i Brasilien. Deras olympiska minnen smakar lite sötsurt. 2004 förlorade Sverige bronsmatchen, fyra år senare tog det stopp mot Tyskland i kvarten, och i London blev Frankrike för svårt precis innan kampen om medaljerna skulle börja på allvar.

Nu väntar de regerande mästarna från USA på mäktiga Mané Garrincha-stadion i Brasília på fredagskvällen, svensk tid. För en framgångsrik svensk spelargeneration, som har tagit medalj i både EM och VM, är Rio-OS sannolikt sista chansen att göra medaljsamlingen hemma i prisskåpet komplett. Har man passerat 30-strecket känns nästa OS långt borta.

– Det är klart att det är häftigt att tänka på ett OS i Tokyo, men jag tar ett år i taget. Fyra år till på den här nivån kan bli tufft, säger mittbacken Fischer, som fyllde 32 år mitt under OS-uppladdningen i Brasilien.

– Det skulle vara häftigt att vara det första laget som tar medalj i OS.

"Kanske sista OS"

Caroline Seger, den 31-åriga nyckelspelaren på mittfältet, är inne på samma tankegångar som sin rumskamrat:

– Ja, tanken har ju slagit en att man kanske spelar sitt sista OS. Det skulle vara väldigt roligt att ha en medalj från varje mästerskap. Även om jag rankar VM snäppet högre än OS, med tanke på att det handlar om fotboll.

Sverige har inte alls imponerat hittills i OS. 1–5 mot Brasilien var det riktiga bottennappet. I de två andra matcherna – 1–0 mot Sydafrika och 0–0 mot Kina – har laget i alla fall hållit nollan. Men för att kunna rubba USA, som vann sin grupp på sju poäng, lär Blågult behöva spela bättre än så.

– Spelmässigt vill vi definitivt prestera bättre, det är inget snack om saken, säger Nilla Fischer.

– Det är svårt att säga vad det beror på, för jag tycker att vi jobbar så oerhört hårt både defensivt och offensivt. Men vi får ingen belöning för det hårda jobbet, det flyter inte på.

Har två brons

Fischer var med och tog brons i VM 2011 och i EM på hemmaplan 2013.

– Vi vill slåss om medaljerna nu också, och då måste vi vinna på fredag. Jag och hela laget är jäkligt sugna på att slå USA, säger hon.

– Men jag tycker inte att vi ska ha någon press på oss. USA är favoriter, vi har verkligen allt att vinna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset