Martin Pacek. Arkivbild.
Martin Pacek. Arkivbild.

Han är världstrea – men det blev ändå förlust och uttåg redan i första matchen för judokan Martin Pacek i 100-kilosklassen.Därmed blir det inga judomedaljer i OS för Sverige, som skickade fyra judokor till Rio.

Martin Pacek lägger händerna bakom huvudet, tittar upp i taket och suckar.

– Jag är otroligt besviken. Jag har tränat för det här i sex år.

Han vill inte prata om dåliga mästerskapsnerver, när han direkt efter den svidande förlusten i 100-kilosklassen försöker förklara vad som hände.

– Men man vet någonstans att det här kan hända. På ett OS ska man ju vara som bäst och hela sommaren har det känts bra.

Korean på knä

Sydkoreanen Cho Gu-Ham, två decimeter kortare än 197 centimeter långe Pacek, avvärjde svenskens attacker genom att gå ner på knä.

– Han gör det ju svårt för alla när han går ner sådär. Jag visste att det skulle bli en tuff match, han är väldigt liten och ettrig och gör det bra. Jag försöker men han lyckas alltid komma loss.

Kristianstadsjudokan tycker att den egna taktiken funkade bra – till en början. Men halvvägs in i matchen kom hans andra varning och sydkoreanen tog chansen.

– Han fick två kastförsök och jag kunde inte göra något.

Förlorade på varningar

Den fjärdeseedade Pacek förlorade på så kallad "shido", det vill säga att han hade fler varningar än sin motståndare.

– Vissa vill mena på att det är nerverna, men jag har inte känt så. Man möter bra motstånd hela tiden och då kan det gå så här. Jag var femma på VM och det var ett bra resultat. Nu ska jag ta lite semester, ringa nära och kära och sedan ska jag så klart fortsätta med judon. Jag har haft ett fantastiskt år och varit världstvåa. När man är i sitt esse ska man inte sluta, säger han.

Världsfyran Lukas Krpalek, Tjeckien, vann guldet i 100 kilo efter att ha besegrat världstvåan Elmar Gasimov, Azerbajdzjan, på ippon i finalen.

I damernas 78-kilosklass försvarade amerikanskan Kayla Harrison sitt guld från London 2012, efter finalseger mot Audrey Tcheuméo, Frankrike.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset