Nu ska många husvagnar ut på vägarna.
Nu ska många husvagnar ut på vägarna.

Denna helg är många svenska familjer på väg hem från semestern. Ett lämmeltåg av husbilar och husvagnar tar sig hemåt på klassiska stråk. Du kan också fastna i köer kring festivaler och andra stora folkfester.

Månadsskiftet juli-augusti var förr den klassiska avslutningen på industrisemestern. Numera är semesterperioderna mer flexibla.

– Men vi räknar detta som den första av avslutningsveckorna, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Trafiken ökar som mest kring storstäderna. Många ska till och från Stockholm, Göteborg och Malmö.

Klassiska husvagnsstråk

Den som tycker det är jobbigt att köra bland många husbilar och husvagnar ska undvika andra vägar denna helg.

– De klassiska vägarna för husvagnstrafiken är över Ölandsbron och E22 norrut, från Kalmar till Norrköping, säger Bengt Olsson.

Han varnar även för ökad trafik på vägarna öster om Stockholm.

– Många bor kvar i sommarstugorna i skärgårdsområdet och försöker pendla till jobbet i Stockholm. Betydligt fler än på normala arbetsveckor.
Liknande ökningar kan märkas i hela Mälardalen.

Broarbete vid Gränna

Många stockholmare med sommarhus i södra Sverige kommer förmodligen att trängas på E4:an.

– Vi har ett broarbete som pågår vid Gränna som kan skapa en del köer. Annars är det inget som hindrar trafiken. E4:an är betydligt bättre än de flesta vägar vi har, även när trafiken är tät på den.

Han har ett extra tips till den som vill undvika bilköer:

– Håll ögonen öppna efter konserter, idrottstävlingar och andra lokala arrangemang som brukar ske inför skolstarten. De drar till sig mycket människor och kan göra att det blir tajt på vägarna.

LÄS MER: Här är sommarens bästa festivaler 2018

Solkurvor i värmen

Värmen har skapat en del problem för tågtrafiken denna sommar. Det tämligen sällsynta fenomenet med solkurvor, att det blir så varmt att rälsen expanderar och böjer sig, har dykt upp på flera banor.

– Det är framför allt i Småland och Östergötland som vi har haft de problemen, konstaterar Bengt Olsson.

Just nu är trafiken på två sträckor drabbade och avstängda, Eksjö – Hultsfred och sträckan Nässjö-Vetlanda – Kvillsfors.

– Det är så kallade skarvspår, som har lite lättare att röra på sig när det är väldigt hett än helsvetsad räls på betongslipers, som de större stambanorna nu har.

– Har ett spår en gång buktat ut så vill det gärna göra det igen när värmen sticker iväg. Det är som att rälsen har ett minne. Men folk är ute och mäter och kontrollerar. Rälsen byts nu, men det tar tid eftersom det huvudsakligen måste göras nattetid eftersom stålet får vara max 25 grader när den läggs ner, förklarar Bengt Olsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset