Sista slaget i kriget om det gula huset i Skänningen är över – och det är Bernth som är vinnare, rapporterar SVT.

Det gula huset i Skänninge i Mjölby kommun i Östergötland har blivit en följetong i nationella och lokala medier det senaste året. 

När konstnären Bernth Uno målade sitt hus i flera nyanser av gult blev det för mycket för Mjölby kommun, som i våras beslutade att huset skulle målas om eftersom det stred mot plan- och byggnadslagen. Om Bernth inte följde kommunens beslut skulle han tvingas betala 22 500 kronor. 

► LÄS MER: Därför är Bernths hus inte ”tillräckligt svenskt”

Men Bernth, som tycker att det är tråkigt när allt ska se likadant ut, har kämpat för att få behålla målningen. 

– Om man tittar i naturen så är det ju ingenting som är monokront, enfärgat. Tittar man till exempel på himlen så är den ljusare nedåt och blir mörkare blå uppåt. Jag tycker nästan att det är självklart att det borde finnas på hus också, sa Bernth till Metro i mars. 

Nyligen fick Bernth bland annat stöd av miljardären Roger Akelius och för en vecka sedan upphävde Länsstyrelsen beslutet från Mjölby kommun. Kommunen har haft möjligheten att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen, men så i dag kom beslutet – kommunen överklagar inte. Därmed är striden över. 

– Vi sa att vi lägger oss. Den här historien har fått för stora proportioner och vi tjänar ingeting på att dra det vidare, säger Anders Steen, ordförande i byggnads- och räddningsnämnden till  SVT Nyheter Öst.

Konstnären kan nu ha kvar färgtoningen och vem vet, kanske har han också satt en trend.

Metro har sökt Bernth Uno för en kommentar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset