San Francisco 49ers quarterback Colin Kaepernick. Arkivbild.
San Francisco 49ers quarterback Colin Kaepernick. Arkivbild.

NFL-spelaren Colin Kaepernick vägrade att resa sig då den amerikanska nationalhymnen spelades före San Francisco 49ers möte med Green Bay Packers i fredags. Han gjorde det i protest mot hur svarta behandlas i USA, men reaktionerna lät inte vänta på sig.

Bland andra tog den republikanske presidentkandidaten Donald Trump tillfället i akt och kallade hans aktion för "förfärlig".

– Han kanske skulle söka sig till ett annat land som är bättre för honom, låt honom försöka, det kommer inte att hända, säger Trump på måndagen.

Vita Huset framhåller alla amerikaners rätt att fritt framföra sina åsikter.

Colin Kaepernick är den senaste i raden av svarta kändisar i USA som uttrycker sitt missnöjde över hur svarta diskrimineras, bland annat efter dödsskjutningar. Men han är den förste som protesterat på detta sätt mot nationens flagga. I USA ses det som självklart att visa stor respekt för nationalhymnen och flaggan.

– Jag gjorde det för att göra folk medvetna om vad som håller på att ske i det här landet, säger Kaepernick, den 28-årige quarterbacken som har en svart pappa men adopterades som liten av vita föräldrar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset