Krislaget Djurgårdens tränare Robert Ohlsson, bilden, får stöd av sportchefen Joakim Eriksson trots sju raka förluster. Arkivbild.
Krislaget Djurgårdens tränare Robert Ohlsson, bilden, får stöd av sportchefen Joakim Eriksson trots sju raka förluster. Arkivbild.

Sju raka förluster och nästjumbo i serien.Djurgården har hamnat i fritt fall i SHL efter sin sämsta resultatsvit på elva säsonger, men nye tränaren Robert Ohlsson sitter säkert.– Vår tydliga analys i dagsläget är att han är rätt person att leda laget, säger strategiske sportchefen Joakim Eriksson.

Djurgården är med sina 16 SM-guld den mest framgångsrika klubben i svensk ishockey.

Men bara två segrar på de tolv första matcherna, varav sju raka förluster (två efter straffar), har gjort Djurgården till en krisklubb. Det är den sämsta resultatsviten sedan säsongen 2005–06 då laget radade upp nio raka matcher utan seger (en oavgjord och åtta förluster).

Laget ligger under kvalstrecket, har redan hela 13 poäng upp till kvartsfinalstrecket och Eriksson kallar läget för "ganska allvarligt".

Senast klubben hamnade i en liknande förlustsvit var i hockeyallsvenskan för tre säsonger sedan. Det ledde till att dåvarande tränaren Tony Sabel sparkades och att Hans Särkijärvi plockades in, vilket slutade med succé och en återkomst till SHL.

Särkijärvi inte aktuell

Särkijärvi står på klubbens lönelista även den här säsongen sedan Djurgården valt att avsluta samarbetet ett år i förväg.

Att vända sig till Särkijärvi är dock inte aktuellt:

– Vi har stort förtroende för Robert Ohlsson och kommer att fortsätta med honom som huvudtränare. Vi har ju gjort den här riktningsförändringen och gått ifrån Hans Särkijärvi till Robert Ohlsson och kommer att fortsätta med det så länge vår analys kvarstår.

– Vi kommer att hjälpa och stötta honom på alla sätt och vis. Skulle det vara så att vi inte klarar av att förändra situationen så får man under resans gång fortsätta analysera vad vi behöver göra, säger Eriksson.

"Ta mer ansvar"

Några värvningar är inte heller aktuella i nuläget.

– Vi tror fortfarande på den här spelartruppen, säger Eriksson.

Djurgården hade stora skadeproblem i början av säsongen, men flera tilltänka stjärnor har heller inte levererat – som Jeff Tambellini, fortfarande mållös, Juuso Ikonen, två poäng, och offensive backen Mikko Kousa, två assist och –7.

Laget är sämst i SHL i numerärt överläge och har seriens näst sämsta effektivitet efter jumbon Leksand.

– Elitidrott och prestationer handlar mycket om självförtroende och i den situation vi befinner oss i så sprudlar det inte av det. Sedan kan vi inte spela utan ödmjukhet och vara arroganta i spelet med puck. Vi måste ta mer ansvar så att vi inte bjuder motståndarna på mål och vinster som det varit vid ett antal tillfällen, säger Eriksson.

På torsdagen väntar Rögle i en ödesmatch på hemmaplan. Ängelholmslaget, med två raka segrar, ligger fyra poäng före Djurgården närmast ovanför kvalstrecket.

En seger där är nödvändig för Stockholmslaget – en förlust skulle fördjupa krisen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset