Förarlösa bilar får nu rulla på Kaliforniens vägar efter ett beslut i tisdags. Och snart kan robotbilarna bli verklighet även i Sverige. – Tekniken finns på plats, säger Per-Åke Fröberg på Volvo.

I tisdags godkände Kaliforniens guvernör Jerry Brown en lag som reglerar hur förarlösa bilar – eller ”autonoma fordon” – får användas på delstatens vägar. 

– I dag ser vi hur science fiction blir morgondagens verklighet – den självkörande bilen, sa Jerry Brown, som själv tog en förarlös Toyota Prius till ceremonin där lagen ratificerades, enligt nyhetsbyrån AP.

Det är Google som har utvecklat teknologin. Företaget har redan ett dussin datorstyrda bilar, som uppges ha kört över 480 000 kilometer utan en olycka. Det har skett i Nevada, där testkörning redan godkänts.

– Jag räknar med att självkörande bilar kommer att vara mycket säkrare än de som körs av människor, säger Sergey Brin, en av Googles grundare, som tror att bilarna kommer att säljas till konsumenter inom tio år.

De autonoma bilarna styrs via datorer, sensorer och annan teknologi, men en människa kan hela tiden ta över kontrollen av bilen.

Svenska Volvo Personvagnar ligger långt fram i utvecklingen av den förarlösa tekniken. Tester har genomförts där föraren kan släppa ratten och ägna sig åt annat medan bilen gör jobbet.

– Det är inte förarlöst,  man måste ha någon som sitter där. Men du kan ägna dig åt annat: mejla, prata i telefon, läsa eller titta på tv, säger Per-Åke Fröberg.

Han menar att det nu är upp till svenska politiker och myndigheter om och när tekniken kan komma i bruk på svenska vägar.

– Vi har kommit så långt att tekniken finns på plats. Det här går att genomföra om rätt infrastruktur skapas för det.

Nevada department of motor vehicles

En av Googles självkörande bilar på gatorna i Las Vegas. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset