Snart testas de självkörande bilarna i Sverige.
Snart testas de självkörande bilarna i Sverige.

I USA har de redan hållit på i ett år. Nu ska Drive Sweden börja testa att köra självkörande bilar i större skala i Sverige, rapporterar Ekot.

Om några veckor kommer boende i Stockholmsförorten Kista kunna åka en helt självkörande minibuss. Och i Göteborg kommer bilförare få testa självkörande bilar, rapporterar Ekot.

Bakom projektet står det statligt finansierade programmet Drive Sweden.

– En viktig sak för att skapa acceptans för den här teknologin är att låta folk prova på det. Därför har vi nu inom Drive Sweden dragit igång ett antal stora projekt. Många svenska invånare kommer få ta del av detta, säger programchefen Jan Hellåker till Ekot.

LÄS MER: Självstyrande bilar 40 procent säkrare

Inom ett halvår kommer testerna att expanderas ännu mer. Den självkörande minibussen kommer även att köras i Barkarby och andra fordon kommer att testas på Lindholmen.

Det är inte den första gången som minibussen testas. Tidigare har den körts under en kortare tid i Kista – och hade då 3 000 åkare på fem dagar, enligt Hellåker.

Inget av testerna kommer att orsaka problem i trafiken. Fordonen ska klara av om det händer något oväntat, säger Hellåker.

– Absolut. Där ser jag inga som helst risker.

LÄS MER: Trögt för självkörande bilar i Europa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset