Göteborg är redo att stå värd för nästa års Eurovision Song Contest, skriver Max Markusson, evenemangschef på Göteborg & Co.
Göteborg är redo att stå värd för nästa års Eurovision Song Contest, skriver Max Markusson, evenemangschef på Göteborg & Co.

Om ett år kommer Eurovision till Sverige och det finns inga tvivel om vilken stad som är bäst lämpad som värdstad, skriver Max Markusson, evenemangschef på Göteborg & Co.

Grattis Måns och grattis Sverige till segern i Wien! Nu har Göteborg ett tydligt budskap till SVT och svenska folket: Vi är förberedda och redo att arrangera nästa års Eurovision. Vår stad kommer bjuda världen på en fantastisk show.

Knappt hade sista poängen delats ut i Wien i lördags natt förrän förberedelserna inför nästa års evenemang startade här i Göteborg. Vi har gjort det förr och vet vad som krävs. Arenan ska vara tillgänglig, tillräcklig hotellkapacitet bokas upp och den politiska förankringen vara klar.

Allt detta är nu gjort och vi är övertygade om att Göteborg är rätt stad att bjuda på en magisk musikshow i Scandinavium om ett år. Det är inte den modernaste arenan i Sverige, det vet vi. Däremot är Scandinavium en arena som ger tv-produktioner av absolut världsklass. Arenan är intim och i väggarna sitter energin från oförglömliga och magiska ögonblick från tusentals evenemang. Men det finns också andra unika fördelar med vår stad:

• Musikstaden nr 1 i Sverige. Det är något magiskt med Göteborg som musikstad. Oavsett om det handlar om stora konserter på Ullevi, P3 Guld som hållits här varje år sedan 2004, Way out West som är en av världens bästa och mest innovativa festivaler, så visar sig staden och göteborgarna från sin bästa sida. Det märks också när internationell media skriver om musikstaden Göteborg och allt som händer här.

• Hela staden blir en arena. Göteborg är precis lagom stort för att ge ett evenemang som Eurovision Song Contest en synlighet utöver det vanliga. Evenemanget kommer att flyttas ut på stadens gator och torg, Eurovision Song Contest kommer att fullkomligt dominera staden under hela evenemangsperioden. Göteborgarnas stolthet och gästfrihet blandas med hängivna fans från hela världen och skapar en öppen och generös folkfest. 

• Allt på gångavstånd. Göteborgs litenhet är också dess storhet. Det är tillräckligt stort för stora evenemang, men inte större än att man kan promenera mellan arenan och centrala stadens hotell och nöjesutbud. Inga långa transporter med buss eller pendeltåg.

• Hållbara evenemang. Göteborg var tidigt ute att satsa på hållbarhet ur alla dimensioner. Miljömässigt, socialt och inte minst ekonomiskt där varje krona som spenderas ska ge nytta tillbaka.

• En ledande evenemangsstad i norra Europa. Det är ingen slump att Göteborg genom åren stått värd för en lång rad evenemang inom idrott, nöje och kultur. Vi inte bara håller vad vi lovar, vi kan överträffa förväntningarna.

Senaste gången Eurovision Song Contest hölls i Göteborg var 1985. Vi är åter redo för det finaste uppdraget inom den svenska nöjesindustrin.

Max Markusson

Evenemangschef, Göteborg & Co

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset