Forskare som dykt i närheten av Solomonöarna har gjort en minst sagt lysande upptäckt. De har observerat att den utrotningshotade Karettsköldpaddan har förmågan för biofluorescens. Det är första gången en självlysande reptil någonsin observerats.

Under måndagen kunde National Geographic rapportera om att forskare vid City university of New york upptäckt att den utrotningshotade karettsköldpaddan har förmågan att reflektera det blåa ljuset som når dess kropp som en annan färg  – så kallad biofluorescens.

Det betyder i praktiken att den kan lysa i mörkret. Det är första gången en reptil har uppvisat den förmågan, som tidigare uppvisats bland hajar och koraller.

► LÄS MER: Här plågas sköldpaddan när sugröret dras ur näsan


Upptäckten kom som av en slump när David Gruber, forskare vid City university of New York, under juli simmade vid Solomonöarna för att undersöka biofluorescens hos koraller och hajar när han plötsligt såg vad som enligt honom själv såg ut som en rymdvarelse men som senare visade sig vara en sköldpadda.

Till National geographic säger David Gruber att det ännu är för tidigt att säga varför karettsköldpaddan har den här förmågan.

– [Biofluorescens] brukar användas för att hitta föda, som försvar eller som en form av kommunikation. I det här fallet kan det handla om någon form av kamouflage, säger han.

► LÄS MER: Sköldpadda flyttar in hos polisen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur