Bara 11 av 21 landsting har äldrepsykiatri med inriktning mot psykisk ohälsa
Bara 11 av 21 landsting har äldrepsykiatri med inriktning mot psykisk ohälsa

Depression och självmord är vanligare bland äldre än yngre. Ändå saknar landstingen specialiserad vård för äldre med psykisk ohälsa. ”Det är jättemärkligt”, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri.

I en undersökning av Agenda frågades samtliga landsting om de har äldrepsykiatri med inriktning mot psykisk ohälsa bland äldre. På frågan svarade 11 ja och 10 nej, skriver SVT.

Resultatet är något som Ingmar Skoog, professor i psykiatri reagerar starkt på.

– Det är jättemärkligt, särskilt med tanke på att det blir fler äldre i samhället.

LÄS MER: Äldre på boende fick sömnmedicin – halv fem på eftermiddagen

Enligt Ingmar Skoog borde det tas politiska beslut med krav på att det ska finnas specialiserade mottagningar som inriktar sig på just äldre. Samtidigt anser han att det pågår en nedrustning av äldrepsykiatrin, där mottagningar blir färre och specialistkunskaper inom psykisk ohälsa bland äldre försvinner.

Bland annat kan det leda till att fler äldre som lider av psykisk ohälsa inte får kontakt med psykiatrin.

– Depression är den vanligaste orsaken tills självmord bland äldre och därför är de så viktigt att det finns specialistmottagningar för äldrepsykiatri, säger Ingmar Skoog till SVT.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset