Birgitta Jonsdottir, Piratpartiets partiledare.
Birgitta Jonsdottir, Piratpartiets partiledare.

Självständighetspartiet blir största parti i Island, visar preliminära siffror.Piratpartiet som innan valet spåddes som de stora vinnarna ser inte ut att få nog med stöd för att bilda regering tillsammans med sina allierade.

– Jag tror att människor tänkte på vilken typ av regering de vill ha när de gick och röstade. Kampanjen har varit polariserad mellan oppositionspartierna som en möjlig regering eller den nuvarande regeringen med ett eller två partiers stöd, säger Eva Heida Önnudottir, statsvetare vid Islands universitet, till TT.

Vallokalerna stängde vid midnatt och rösträkningen pågår fortfarande.

– Det är två saker som sticker ut. Först och främst hur bra det går för Självständighetspartiet, som verkar ha fått extra stöd i sista minuten. Jag är också förvånad över att Den gröna vänstern går bättre än opinionsundersökningarna förutspådde.

Den gröna vänstern

Den gröna vänstern var innan valet en av de utpekade koalitionspartnerna till Piratpartiet, som inte ser ut att få lika stort stöd som förväntat.

– Om det här resultatet står sig kommer oppositionspartierna, inklusive Piraterna, inte ha majoritet, och kan inte bilda en majoritetskoalition med de fyra partierna, säger Önnudottir.

Piratpartiet som i valet 2013 fick 5 procent av rösterna, ser ut att hamna på omkring 13 procent, långt under de 20 procenten som opinionsundersökningarna innan valet visade.

Unga väljare

– Att unga människor inte röstar skadar Piratpartiet, det har ett starkt stöd bland unga. Det skulle också kunna bero på att den allmänna uppfattningen är att partiledaren inte var så bra i den sista debatten, säger Önnudottir.

Den isländska politiken har mer eller mindre befunnit sig i ett kaosartat läge. I våras avslöjades den dåvarande statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson och en rad höga politiker med fingrarna i syltburken – i det här fallet mer specifikt med hemliga konton i skatteparadis. Sett i ljuset av den isländska bankkraschen 2008, som skakade landet djupt, var just ett sådant avslöjande minst sagt olägligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset