Självsvält har blivit trendigt
Självsvält har blivit trendigt

Jag mår mycket bättre idag, strålar en Expressen-läsare på tidningens hälsosida. Anledningen är att hon börjat svälta sig vissa dagar. Ni vet, självsvält, sådant som det finns behandlingshem mot och som lärare har ett ­ansvar att agera mot och som skolsköterskan har enskilda samtal om. Men varför har då Expressen pratat med en helt vanlig läsare om detta?

Jo, för att svält har blivit en trend. Det kallas 5:2-dieten och går ut på att man under två dagar i veckan endast äter 500 kalorier per dag (rekommenderat dagligt intag är ­ungefär 2 000) och jag har sällan hört ett sorgligare samtidsfenomen.

Vet ni vad som hände på en NO-lektion när jag gick i sjuan? Läraren ritade upp en McDonald’s-meny på tavlan och skrev kaloriinnehållet på alla rätter, från Big mac till McFlurry, och så skulle vi räkna ut hur många kalorier vi fick i oss av att äta snabbmat. 

Vet ni vad som hände när jag var femton? Jag fick för mig att allt som var fel med mig skulle försvinna om jag bara gick ner i vikt. Det tog två års KBT-terapi, två år av mardrömmar om att jag ätit godis och två år av ovilja att köpa kläder innan jag ens vågade titta på choklad igen.

Och vet ni vad som hände när jag var tjugo? Någon tjomme startade en 36 sidor lång Flashback-tråd som handlade om min EXTREMT GROTESKA övervikt. Som om ”tjock” var det absolut mest sårande man kan få höra.

Är det inte oerhört konstigt att vi lever i en tid då vi ena dagen jagar status genom att fotografera vår mat och andra dagen jagar status genom att inte äta?

Jag vet ingenting som är så skuldbelagt för kvinnor som att äta för mycket. Så många andra saker ses liksom som roliga och gulliga om man gör dem för ofta. Att ­fnissande kalla sig själv för en shopaholic som ”liksom ­bara inte kan låta bli” att handla när man är i en skobutik är något som mer eller mindre ingår i rollen som kvinna, men om någon skulle berätta att hon liksom bara inte KAN motstå att sätta tänderna i alla mackor och all glass som finns hemma, då skulle det inte vara lika härligt längre.

Allt det här tänker jag på när jag läser Expressen där experter lovordar 5:2-dieten och jag tänker på den helt ljuvliga chutneykycklingen jag åt i fredags och jag tänker på alla hatkommentarer om min kropp och jag tänker på alla som säger att det är så skönt att ”unna sig” kolhydrater och jag tänker på läraren som tog in mig i klassrummet när jag var tio för hon märkte att vi tjejer jämförde vikt och att jag inte ville äta efter det och jag tänker på att det kommer en ny generation unga som ser sina föräldrar leva på typ två kokta ägg per dag och jag tänker på att någon gång får det fan vara nog.

+ Nya talanger! ”Idol” har börjat. Hitta nya ­Linnea Henriksson nurå!

– Rasistattacker. Ken Ring skrev ”jävla jude” om Petter på Facebook och förklarade sig med att han menade att Petter var snål, ”inte folket!”. Jamen då så.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset