Vänsterns Jonas Sjöstedt har varit ute och seglat med fartyget ”Estelle” som ingår i aktionen ”Ship to Gaza”. Vänsterledaren mönstrade på härom dagen i ett soligt Barcelona och var med på seglatsen tills den några dagar senare nådde semesterön Korsika. Där steg han i land för att småningom ta flyget tillbaka till Sverige. 

Att Sjöstedt genom denna sin ”solidaritetshandling” inte har några betänkligheter mot att liera sig med ytterkantsvänstern är föga förvånande. Efter sina år i Kommunistisk Ungdom är han förtrogen med tänkesätten – avskyn mot Israel har han gemensamt med ledande personer i ”Ship to Gaza”, som kommunisten Henry Ascher och Leninpristagaren Mattias Gardell.        

Mer förvånande är det att Jonas Sjöstedt som svensk partiledare medverkar i en aktion som riskerar att leda till allvarliga provokationer och våld. Den första seglatsen som genomfördes av ”Ship to Gaza” slutade med att nio människor miste livet.

Omständigheterna kring det som inträffade då, i maj 2010, stämmer till eftertanke. Inte minst därför att den granskningskommission som tillsattes av FN:s generalsekreterare efter tragedin konstaterar att händelserna ”aldrig borde ha ägt rum” och att stora ansträngningar måste göras för att förhindra liknande incidenter i framtiden. 

Enligt FN-rapporten medförde flottiljens agerande en ”onödig potentiell risk för upptrappning”, aktivisterna anses ha uppträtt ”hänsynslöst” i sina försök att bryta sjöblockaden. Även om majoriteten av deltagarna inte bedöms ha haft våldsamma avsikter, talas det i rapporten om ”allvarliga frågor beträffande organisatörernas uppförande, sanna ambition och mål”.

Samtidigt konstateras i FN-rapporten att den israeliska sjöblockaden måste betraktas som en ”legitim säkerhetsåtgärd” eftersom militanta grupper i Gaza hotar Israels säkerhet. Det är således med stöd av folkrätten som israelisk militär bordar internationella fartyg för att kontrollera så att inte vapen sjövägen förs in i Gaza. 

Om detta talas det tyst från vänsteraktivisternas håll. Lika tyst är det om en annan del av generalsekreterarens granskning; den som handlar om att israeliska soldater utsattes för ”hårt, organiserat och våldsamt motstånd”. 

I FN-granskningen talas det om att aktivisternas agerande ”fordrade soldaternas användande av våld i självförsvar”, samtidigt larmas om användning av övervåld – för detta får Israel berättigad kritik. 

Det är angeläget att uppmärksamma de svåra förhållandena i Gaza. Palestinierna är de facto offer för den israeliska blockaden, men i än högre grad för förtryckarna i terrorstämplade Hamas. Aktivisterna väljer att bortse från detta – kritik mot diktaturen byts mot tystnad, dialog med demokratin ersätts av konfrontation. 

Ansvaret vilar tungt på organisatörerna av ”Ship to Gaza” – och Jonas Sjöstedt.

+ Budgetpresentationen Bingo i medierna (igen) för alliansens medvetna budgetläckor och gemensamma utspel. Skickligt.

– Budgetkommentarerna Socialdemokraterna fick som de ville i viktiga frågor men surade istället för att ta åt sig äran. Klantigt. 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset