Att den amerikanska sjukvården är bättre än den svenska för alla samhällsgrupper tycks snarare följa av kulturen och en systemisk smidighet – egenskaper som faller utanför politiken, menar Roland Poirier Martinsson.
Att den amerikanska sjukvården är bättre än den svenska för alla samhällsgrupper tycks snarare följa av kulturen och en systemisk smidighet – egenskaper som faller utanför politiken, menar Roland Poirier Martinsson.

Sjöstedts begränsningar är hånfulla mot läkare och sköterskor som gör sitt bästa var som helst av det enkla skäl att de tycker det är viktigt. Det är föraktfullt mot patienter som bara vill bli friska, skriver Roland Poirier Martinsson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Har man bott i USA lär man sig dels att sjukförsäkringssystemet är uselt, dels att många svenskar tror att sjukvården därför också är dålig.

Det är fullständigt fel. Efter tio år i USA med småbarn har vi haft mängder av kontakter med den amerikanska sjukvården. Väntetider saknas. Vid varje besök är känslan att läkaren bara har dig som patient.

När jag fick cancer dröjde det en vecka från undersökning till diagnos och en månad till operation och strålbehandling. Sjukhuset vi valde låg i Houston, tre timmar bort, men vi slapp pendla. Sjukhuset gav oss en bostad av hög hotellklass. Man gjorde allt för att ge mig så goda förutsättningar som möjligt att klara behandlingen fysiskt och psykiskt och vara ett stöd för min familj. Sjukhuset gav en känsla av trygghet och påminde mera om ett stort hem än de svenska betongbunkrarna med linoleumgolv.

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Vanliga muslimer har inget att stå till svars för

Den sortens sjukvård är inte bara för de rika. Vi mötte människor från alla samhällsklasser, från arbetslösa invandrare till dollarmiljonärer. När vi bodde i Kalifornien besökte vi ett sjukhus där patienterna var mest fattiga afrikanamerikaner och latinos. Det var bättre än något jag varit på i Sverige.

Sedan ett par år är vi i Sverige. Min cancer kontrolleras på ett av Sveriges bästa sjukhus och vi har inte åkt dit någon gång utan att bli besvikna. Fel läkare. Tappade testresultat. Uteblivna undersökningar. Bortglömda läkartider. Långa väntetider.

Svenska sjuksköterskor och läkare är inte dåliga. Tvärtom. Mänskligt har vi bemötts lika väl som i USA och Sverige står sig väl i behandlingsresultat. Att den amerikanska sjukvården är bättre än den svenska för alla samhällsgrupper tycks snarare följa av kulturen och en systemisk smidighet – egenskaper som faller utanför politiken. På samma sätt tycks bristerna i svensk offentlig sjukvård bero på kultur och systemfel.

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Att hålla tyst är också ett politiskt ställningstagande

I den senaste partiledardebatten raljerade Jonas Sjöstedt om kapitalister som vill tjäna pengar på utsatta människor. Låt mig berätta: Har man fått en cancerdiagnos finns det inget man bryr sig mindre om än vem som betalar läkarnas och sköterskornas löner. Jag har mött engagerad och kunnig personal i Sverige, men den amerikanska vården är bättre. Den är privat. Den är ofta vinstdriven. Jag tror inte alls att det är därför den är bra, men det är uppenbart att det inte gör den dålig.

Men Sjöstedt vill begränsa mina möjligheter till god cancervård på grund av teser han tuggade som ungkommunist. Det är hånfullt mot läkare och sköterskor som gör sitt bästa var som helst av det enkla skäl att de tycker det är viktigt. Det är föraktfullt mot patienter som bara vill bli friska.

Jag är politiskt ointresserad. Har inget parti. Röstar bara ibland. Men om man kunnat rösta emot ett parti, då vet jag vem som fått min röst: populistpartiet vars principer är viktigare än patienterna.

Roland Poirier Martinsson

+ Våren. Mitt spänstiga, vägvinnande löpsteg.

– Åldern. Min molande värk i knäna.

LÄS MER: WHO varnar: Varma drycker kan öka risken för cancer

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset