"Jag ser det här som ett förhandlingsbud," säger Sjöstedt om Lööfs kravlista.
"Jag ser det här som ett förhandlingsbud," säger Sjöstedt om Lööfs kravlista.

Vänsterpartiet är inte intresserad av att stödja en regering som höjer hyror eller sänker lönerna, meddelar partiledaren Jonas Sjöstedt. "Vi har naturligtvis krav," säger han till Expressen.

Centerledaren Annie Lööf meddelade i går att hennes parti kan tänka sig att släppa igenom en socialdemokratisk regering – om de går med på ett antal krav. Nu kommer Vänsterpartiets motkrav.

”Vi är inte intresserade av en regering som sänker löner med statliga ingrepp eller höjer hyror så att människor måste lämna sina hem,” skriver Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på Twitter.

LÄS MER: Lööfs kravlista – detta krävs för att Centern ska släppa fram Löfven

Annie Lööfs lista innehåller bland annat krav på sänkta skatter på jobb och företag, liberalare arbetsrätt och friare hyressättning.

– Jag ser det här som ett förhandlingsbud. Centerpartiet har nu svängt och är beredda att diskutera Stefan Löfven som statsminister. Men jag tror inte ens att Annie Lööf tror att Stefan Löfven är beredd att acceptera en politik som ligger till höger om den som Fredrik Reinfeldt bedrev, säger Sjöstedt till Expressen.

För att Stefan Löfven ska kunna bli statsminister efter omröstningen nästa vecka krävs det att 175 riksdagsledamöter inte röstar nej till honom. Även om Centerpartiet och Liberalerna skulle släppa fram Stefan Löfven krävs det också att Vänsterpartiet trycker på den gula eller gröna knappen.

– För att en sådan här regering ska komma till behövs våra röster, och vi kommer att använda det för att få inflytande. Vi har naturligtvis krav – sådant som en regering inte kan göra och sådant som vi vill att den ska göra. Det tänker jag ta direkt med Stefan Löfven, säger Jonas Sjöstedt.

LÄS MER: Talmannens verktygslåda – från sondering till extraval

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik