Sarah Sjöström satte svenskt rekord när hon vann SM-guld på 100 meter medley i Eriksdalsbadet i Stockholm.
Sarah Sjöström satte svenskt rekord när hon vann SM-guld på 100 meter medley i Eriksdalsbadet i Stockholm.

Ingen hårdträning och låga förväntningar.Då slog Sarah Sjöström till med supertider i SM på 100 meter medley och 50 meter fjärilsim.– Jag fortsätter att överraska mig själv, säger hon.

Sarah Sjöström lämnar SM med fyra guld av fyra möjliga. Och dessutom ett svenskt rekord – på 100 meter medley, en distans Sjöström inte brukar simma och endast hade ett SM-guld på sedan tidigare. Tidigare rekordinnehavare var Therese Alshammar, som tackades av under kvällen.

– Jag blev faktiskt överraskad över att jag skulle slå svenskt rekord. I morse gjorde jag 1.01,2 på medley – jag trodde ju inte att jag skulle förbättra mig med tre sekunder, men jag vaknade till där på eftermiddagen, säger Sjöström.

Mycket mjölksyra

Dessutom slog Sjöström till med världsårsbästa på 50 meter fjärilsim i kortbana – kort efter hennes medley-lopp.

Allt utan att ha tränat för fullt.

– Kul att jag kunde simma så fort på medley och att jag kunde ladda om till fjärilsim. Jag hade extremt mycket mjölksyra efter medley men kunde ändå ladda om och simma på en världstid på 50 fjärilsim.

Tiden, 24,69, var bara elva hundradelar från hennes personliga rekord på distansen.

Tränar pilates

Sjöström berättar att hon försökt bygga upp en grundstyrka på land genom bland annat pilatesträning.

– Det har känts väldigt bra när jag gjort det. Sen har jag simmat på så gott jag kan, när jag känt för det. Har jag inte känt för att gå till simhallen så har jag skitit i det. Så jag lever på OS-formen fortfarande, säger hon.

Nu väntar en resa till kåkstäderna i Kapstaden, Sydafrika, där Sarah Sjöström ska vara ambassadör för ett välgörenhetsprojekt och lära barn att simma.

– Jag kommer att lära barn att simma, eller framför allt att bada med dem. De är väldigt rädda bara för att vara i vattnet, så det är mer att få dem att känna glädje av att vara i vattnet. Det känns inspirerande att få komma dit och bara hänga med barnen och jag hoppas kunna inspirera dem. De har det nog ganska tufft, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset