Sarah Sjöström vid Idrottsgalan i januari. Arkivbild.
Sarah Sjöström vid Idrottsgalan i januari. Arkivbild.

Är OS-drottningen Sarah Sjöström given till att få utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare vid Idrottsgalan den 16 januari?Eller ska en annan simmare, paraidrottaren Maja Reichard, snuva Sjöström på titeln?

Båda är i alla fall nominerade, tillsammans med OS-guldmedaljören i mountainbike, Jenny Rissveds, och orienteringsstjärnan Tove Alexandersson.

Sjöström valdes till Årets kvinnliga idrottare vid årets gala där hon även vann Jerringpriset. I OS fick hon en medalj i vardera valör och åkte från Rio även med världsrekord på gulddistansen 100 meter fjärilsim.

En kvinnlig OS-medaljör som saknas bland de nominerade är cyklisten Emma Johansson som tog silver i linjeloppet.

OS-silvermedaljör saknas

De nominerade till årets manliga idrottare är rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström, OS-silvermedaljören i hästhoppning, Peder Fredricson, fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic samt golfspelaren Henrik Stenson.

OS-silvermedaljören i skeetskytte, Marcus Svensson, blev inte nominerad.

Bara Dahlkvist nominerad

Sjöström, Rissveds och Stenson är även nominerade i kategorin Årets prestation tillsammans med fotbollslandslagets Lisa Dahlkvist som avgjorde straffskyttet i OS-kvartsfinalen mot USA och OS-semifinalen mot Brasilien. Noterbart är att inte hela landslaget är nominerat till prestationspriset utan enbart Dahlkvist. Det som kan diskuteras är om Dahlkvists prestation är större än målvakten Hedvig Lindahls. Lindahl räddade straffar både i kvartsfinalen och i semifinalen.

Fotbollslandslaget, som tog silver i OS, är nominerat i kategorin Årets lag. Och förbundskaptenen Pia Sundhage är nominerad till Årets ledare tillsammans med Islands förre förbundskapten Lars Lagerbäck, Henrik Stensons coach och idrottspsykologiske rådgivare Torsten Hanson samt orienteringens förbundskapten Håkan Carlsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset