Lugn och avslappnad dagarna före OS. Men inför finalerna vill Sarah Sjöström vara nervös.
Lugn och avslappnad dagarna före OS. Men inför finalerna vill Sarah Sjöström vara nervös.

Om Sarah Sjöström blir riktigt nervös inför finalen på 100 meter fjäril – då är chansen stor att det slutar med ett blågult OS-guld.Några av hennes bästa lopp i karriären har kommit i det tillståndet.– Det är inte farligt att vara nervös, säger guldhoppet inför OS-starten.

Faktum är att den 22-åriga simstjärnan från Södertörn skriver ned sina upplevelser i lopp där hon varit extra nervös.

På den listan finns exempelvis VM-finalen i Kazan förra året. Då slog hon sitt andra världsrekord på 100 meter fjäril på ett dygn och kammade hem sitt tredje VM-guld på distansen i utklassningsstil.

Där finns också uppvisningen vid SM i Borås för två år sedan när hon krossade Therese Alshammars världsrekord på 50 meter fjäril med drygt sex tiondelar.

Nu hoppas hon få lägga till finalen på 100 meter fjäril i Rio på listan.

– Det verkar vara bra för mig att vara nervös, när jag har varit helt nollställd och haft svårt att tagga till, då har det gått sämre, berättar hon.

Fokuserar på andningen

Det gäller förstås att kunna hantera nervositeten. Hon gör det genom att fokusera på sin andning minuterna före loppet i call room, väntrummet där simmarna befinner sig minuterna före start.

– Man försöker lyssna på sin egen andning och komma ihåg att man har simmat förut. Stänga av huvudet och låta det gå av sig själv. Jag gillar det. Man ska inte tänka så mycket och göra det så komplicerat. Man ska bara finnas där.

Sarah Sjöström är lugn, harmonisk och fullpumpad av självförtroende inför OS-starten.

På lördagen väntar försök och semifinal.

På söndagskvällen, brasiliansk tid, final.

Skyhög favorit

Där och då ska Sjöström ta den enda titel hon saknar – och samtidigt fixa Sveriges första simmedalj i OS sedan 2000.

Hon är skyhög favorit på 100 meter fjäril, vann fjolårets VM-final med 1,4 sekunder och är åtta tiondelar före tvåan Kelsi Worrell, USA, på världsårsbästalistan.

På statistiken över de snabbaste loppen i historien håller Sjöström de fem första platserna.

Målet är inte bara att ta OS-guld – utan också att putsa sitt eget världsrekord på 55,64.

– Jag känner att jag har tränat väldigt bra under en lång period, så jag hoppas att jag ska vara i mitt livs form.

Under det veckolånga lägret i Rio har de svenska simmarna toppat formen, vilket innebär lättare träning med intensiva inslag. Sjöström ser fram emot att komma i gång och få börja ödsla energi.

– Det har varit väldigt lugnt på träningen, man har "chillat" ordentligt nu i veckan så det blir skönt att få börja maxa lite.

Supersvenskan har en hektisk OS-vecka framför sig och är guld- och medaljkandidat på samtliga fyra individuella distanser.

Blir hon bara tillräckligt nervös kan det bli en glänsande vecka.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset