Sport

Sjarapova: "Jag räknar dagarna"

Maria Sjarapova vid presskonferensen där hon berättade att hon åkt fast för dopning. Arkivbild.
Maria Sjarapova vid presskonferensen där hon berättade att hon åkt fast för dopning. Arkivbild.

Den ryska tennisstjärnan Maria Sjarapova får sin dopningsavstängning kortad av idrottens skiljedomstol Cas.Hon får börja spela igen den 26 april nästa år.

Cas kortar avstängningen från två år till 15 månader eftersom man inte anser att Sjarapovas dopningsbrott var av allvarlig art, då hon använde meldonium i medicinskt syfte.

"Tennis är min passion och jag har saknat det. Jag räknar dagarna tills jag är tillbaka på banan", skriver Sjarapova på sin Facebooksida.

Ryskan är spelklar till nästa års andra grandslam-turnering, Franska mästerskapen.

"Jag har gått från en av karriärens tuffaste dagar, när jag i mars fick reda på min avstängning, till det som nu är en av mina lyckligaste dagar", skriver Sjarapova.

Döms för försumlighet

29-åringen åkte fast för meldoniumdopning under Australian Open i januari. Sjarapova erkände att hon tagit meldonium under tio års tid för att behandla diabetes och lågt magnesiumvärde. Sjarapova sade att hon missat att substansen blev förbjuden vid årsskiftet. Cas anser att det är denna försumlighet som Sjarapova ska dömas för.

Internationella tennisförbundet stängde av henne i två år, en dom som Sjarapova överklagade till Cas. Hon hoppades att bli friad före OS i augusti, men alla inblandade valde att få mer tid på sig att förbereda ärendet.

"Är rättvist"

Spelarorganisationen WTA välkomnar strafflindringen.

– Tennisens antidopningsprogram är rättvist och vi stödjer det slutgiltiga resultatet. Vi är glada över att processen är över och att vi nu kan se fram emot att ha Maria tillbaka på banan 2017, säger WTA:s vd Steve Simon.

Flera elitidrottare som använt meldonium har friats, däribland den svenska löparstjärnan Abeba Aregawi. De hävdade att de slutat att ta meldonium före årsskiftet och hade dessutom väldigt små mängder meldonium i sina dopningsprov.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset