Självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs finansiär Nasserdine Menni döms till sju års fängelse, uppger skotsk tv.

Domaren sade att straffet blev i mitten av straffskalan eftersom Menni inte befanns skyldig till delaktighet i själva Stockholmsdådet.

Menni får också avtjäna ett år i fängelse, plus 18 månader i fängelse, för att sin falska asylansökan och andra mindre brott. De löper dock parallellt med det strängare straffet.

Händelserna i Sverige påverkar alltså inte påföljden, påpekade domaren.

I praktiken kan Menni vara ute om drygt tre år eftersom man i Skottland regelmässigt avtjänar två tredjedelar av ett så pass långt fängelsestraff och eftersom hans tid i häkte — 1,5 år — också lär räknas av.

Försvarsadvokaten gjorde klart att domen ska överklagas. Taylor sade också enligt Aftonbladet att ett beslut om att häva Mennis uppehållstillstånd ska överklagas.

Menni riskerar alltså utvisning från Storbritannien efter avtjänat straff, även om Taylor tidigare till TT har hävdat att han har "ett antal skäl" att få stanna.

Efteråt spärrades gator av och en polishelikopter flög över domstolen när Menni transporterades tillbaka till fängelset, rapporterar flera medier.
– Nu när vi har att han är skyldig, vad han är skyldig till och den påföljd det blir får vi väl anledning att på något sätt från skotsk sida ta reda på exakt vad som har förevarit och sedan utifrån det se vad vi ska göra härnäst, säger Agnetha Hilding Qvarnström, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren för säkerhetsmål och den som håller i den svenska delen av utredningen, till TT.

Du vet ännu inte vad som följden blir för den svenska utredningen?

– Nej, det kan jag inte säga utan det får vi resonera mer om i utredningsgruppen, svarar hon.

Menni är den enda som ställts inför rätta för självmordsbomben i Stockholm. Taimour Abdulwahab är död och den svenska utredningen mycket sluten.

Vet du något om när den kan vara klar?
– Nej, det kan jag inte säga i dag, svarar Hilding Qvarnström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset