Att njuta av en öl i solen ser många fram emot – men inte om det krävs att slåss om platserna. Här är tipsen för att inte bli hatad på uteserveringen.

Vårvärmen är här och uteserveringarna lockar. Men vad är det egentligen som är så härligt med att trängas och stångas och att stressa från jobbet för att säkra bästa sittplatserna? Metro har pratat med krogexperten Johan Åkesson, som medförfattat boken ”Krogen – Allt du vill veta men aldrig vågat fråga”.

Här är hans bästa vett & etikett-tips för uteserveringen.

1. Kom inte helt oförberedd

– Man ska inte vara rädd att förbereda sig lite. Det är så jäkla högt tryck på borden så man kan börja med att ringa och se om det går att boka bord. De som serverar mat kan också ta emot bordsbeställningar. Då kan det vara värt att klämma en räksallad för att få bordet, säger Johan Åkesson till Metro.

2. Kom inte försent – och försent är numera mycket tidigt

– Jag har märkt de senaste tre-fyra åren att AW-bordsclaimarna, de som går tidigt för att ta ett bord, går tidigare än någonsin. När du cyklar förbi klockan tre kan det redan vara fullt. Det sitter ofta en person vid ett bord och väntar in sina kompisar. 

– Ett tips är att på torsdag-fredag kanske förlägga ett möte på stan vid 14 i stället för vid 11. Det kan lätt glida över till en helkväll på uteserveringen.

3. Paxa inte plats för länge

– Kommer du tidigt och vill hålla platser till ett sällskap så gör det i högst en kvart. Sedan måste man faktiskt släppa stolarna till andra soltörstiga medmänniskor. Bara för att vinterjackan bytts mot jeansjacka får man inte bete sig som ett vildsint djur.

4. Om du röker: Rök gärna – men inte i ansiktet på andra gäster

– Detsamma gäller rökning. Självklart kan man passa på att röka hur mycket man vill, men det är lika självklart att visa hänsyn till andra på uteserveringen.

5. Gå inte till samma ställe som du älskar på vintern

– Det är viktigt att tänka på att de är andra krav som gäller på sommaren. Du kanske får välja bort den där grymma cocktailbaren i skuggen. Om du bara vill ha sol och öl så kan du lika gärna välja Engelen på Söder, även om du aldrig skulle gå dit på vintern.

6. Sitt inte bara och njut av solen på din plats hela kvällen

– Man får inte glömma bort att en del av upplevelsen är att interagera med andra människor, att vara öppen för spontana möten. Om det är så att en bekväm stol i solen är viktigare än en livlig kväll med bra energi så kanske du hellre ska hälsa på en kompis med bra balkong. Det gäller att inte missa hela krogupplevelsen för att du sitter och håller i ett bord.

7. Gå inte på uteservering över huvud taget

– Det första att fråga sig själv är: måste jag verkligen sitta ute? Jag var på en uteservering på Scandic Grand Central i går, och det var svinkallt. Jag satt och kollade in i hotellobbyn och där satt folk och myste. De flesta barers uteserveringar ligger i skugga på kvällen.

– Låt det inte blir ett tvångsmässigt beteende. Du måste inte dricka rosé för att solen skiner. Du måste inte lyssna på reggea för att det är sommar.

Johan Åkesson är trendanalytiker på innovationskontoret Sprillo samt frilansjournalist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset