Bill Gates hade rätt på många sätt när han tittade in i spåkulan och försökte förutse vårt teknikanvändande på sikt.
Bill Gates hade rätt på många sätt när han tittade in i spåkulan och försökte förutse vårt teknikanvändande på sikt.

Facebook, smartphones och sajter för prisjämförelser. Datapionjären och Microsoft-grundaren Bill Gates visste redan 1999 hur mycket av vårt teknologiska liv skulle se i framtiden. Här är sju punkter där han träffade rätt.

  1. Bill Gates förutspådde att människor skulle bära ”små apparater” som gör att vi ständigt kan kommunicera med varandra, och även kunna kolla nyheter, flygtider och ”i princip allting annat”. Alltså i princip exakt definitionen av en smartphone, skriver The Independents sajt indy100. som sammanställt listan.
  2. Privata webbsidor kommer att göra så att du kan prata med vänner och familj. Innan Facebook och MySpace ens var påtänka siade Bill Gates alltså om deras framgång.
  3. Det kommer att finnas sajter som kan hjälpa dig att jämföra priser inom en hel bransch. Verktyg kommer att veta vad du har köpt, och välja reklam anpassade för din speciella smak. Något som sedan dess blivit verklighet.
  4. Bill Gates förutspådde även att en del communities skulle baseras på intressen, inte på plats. Reddit är ett exempel på det.
  5. Han trodde även att det skulle finnas system som synkroniserade alla olika apparater vi använder, och att de systemen skulle kunna hjälpa oss på olika sätt. Du skulle exempelvis kunna berätta vilken rätt du vill laga, och systemet skulle berätta vilka ingredienser du behöver. Den här typen av system finns i dag.
  6. Arbetsgivare skulle kunna leta efter personer till olika projekt genom att beskriva projektet på en plattform och få in ansökningar. Även den här typen av projektledningsprogramvara existerar i dag.
  7. Bill Gates förutspådde även att man helt enkelt skulle kunna hitta nya jobb på nätet. I dag är nätet den största kanalen för jobbsökande och arbetsgivare att hitta fram till varandra genom.
    LÄS MER: Bill Gates rikast igen – Trump rasar 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset