Jippi! Nu är hösten här.
Jippi! Nu är hösten här.

September är här och det obligatoriska höstgnället infiltrerar många samtal. Men det behöver inte vara så. Här är sju anledningar till varför du ska omfamna hösten.

Sommarmånaderna juni, juli och augusti är nu bakom oss. Därför är det många som känner sig lite deppiga. Varför är det så?

– Jämfört med semestern så är man nu mer styrd av andra. Inga dagliga sovmorgnar och man har kommande deadlines som väntar. Vissa har också haft ett ökat alkoholintag under sommaren och behöver nu dra ner, säger Per Carlbring, professor på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. 

Det är några av orsakerna till att folk kan känna sig nere. Men det finns saker att tänka på för att motverka deppighet.

– Även om det känns lättare att tacka nej till social närvaro i stunden är det på lite längre sikt oftast mycket bättre att ändå tacka ja. Och glöm inte fysisk aktivitet, tre raska promenader i veckan kan ge bra antidepressiv effekt, säger psykologiprofessorn.

Metros redaktion har listat sju skäl till varför hösten är bättre än du tror:

1. Man får vara inomhus utan dåligt samvete.

Ja, det är jättehärligt att sola och bada. Men låt oss vara ärliga, vissa dagar vill man hellre stanna inne och glo på tv. Vad skönt då att hösten äntligen är här så att man kan göra just det utan att behöva ha panikångest för att man inte spenderar varje vaken sekund utomhus.

2. Slut med semesterspam på Instagram. 

En selfie där bara benen syns tagen från en solstol. Ett porlande glas bubbel på en uteservering. En solnedgång i skärgården. En fullmatad grill. Känns motiven igen? Det kan vara för att de, i olika varianter, totalt dominerat flödet på Instagram i några månader. Nu är det förhoppningsvis slut på det ett tag. Visst, du kommer förmodligen istället att drunkna i massa bilder på löv i olika ”vackra” färger – men det är skönt med lite omväxling i alla fall.

►LÄS MER: Därför ska du tramsa loss på jobbet 

3. Höstkläder är mycket snyggare.

Visst kan det vara skönt att gå runt lättklädd utomhus. Men vi måste börja lyssna på modeexperterna: Det är inte snyggt med shorts och linne! Därför är det underbart att äntligen få dra på sig en snygg höstjacka och ett par byxor utan att behöva svettas ihjäl.

4. Du slipper pollen.

Är du allergisk mot pollen? Skönt, nu är hösten här och pollensäsongen är snart helt över. Är du inte allergisk mot pollen? Skönt, nu slipper du höra allt tjat om rinnande ögon och näsor från pollenallergikerna.

5. Det blir ÄNTLIGEN mörkt. 

Vi måste släppa den släppa den fullständigt orimliga romantiseringen kring de ljusa svenska sommarnätterna. Visst, den där midsommaren när du var 19 och festade med din första stora kärlek så var det svinfett att solen aldrig gick ner – speciellt när det blev dags för det nattliga nakenbadet. Men när man blir vuxen så brukar man också börja jobba och det obönhörliga ljuset som infinner sig under sommarmånaderna underlättar inte direkt nattsömnen. Tack och lov är hösten här nu med sin efterlängtade mörkläggningsgardin.

LÄS MER: Modeexperten: Därför ska du inte ha shorts i stan

6. Alla dina favoritserier är tillbaka.

En är inte direkt bortskämd med högkvalitativ underhållning när en sitter framför den gamla tjock-tv:n i sommarstugan. På sin höjd kan en jaga upp sig över något gammalt avsnitt av ”Morden i Midsomer”, men i övrigt brukar utbudet vara skralt. Annat ljud i skällan blir det när du kommer tillbaka till vardagen och kan förkovra dig med hösttablån. ”Homeland”, ”Jills veranda” och ”Solsidan” är bara några av favoriterna som återvänder till rutan den här säsongen.

7. Bröllopssäsongen är ÄNTLIGEN slut.

Sann kärlek är bland det vackraste som finns. Men handen på hjärtat, är det inte plikt snarare än pepp som får dig att besöka majoriteten av de bröllop du blir inbjuden till? Hösten erbjuder en välkommen respit från säsongen då du flera gånger i månaden måste plåga dig igenom stela middagar och långrandiga tal ämnade att hylla att den där killen du hängde lite med i högstadiet har hittat lyckan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset