Nej, det gör faktiskt inget att lämna en halvtom mobil på laddning i ett dygn.

”Ladda inte telefonen för länge” är bara ett tips vi ofta får höra när det gäller hur vi bäst ska sköta om våra teknikprylar. Men har dessa råd verkligen alltid vetenskaplig uppbackning?

Business Insider har rett ut en del vanliga myter om våra vanligaste teknikprylar, som faktiskt inte alls stämmer.  Klicka igenom bildspelet ovan för att läsa själv.

All Over Press
1. ”Du bör inte stänga av datorn varje kväll.” Tvärtom, faktiskt. Det är ingen dum idé att helt stänga av datorn efter att du är klar med den för dagen. Vissa kanske tror att det tar mycket kraft att slå av och på datorn hela tiden, men en dator som regelbundet får vila helt och hållet – i stället för att stå i standby-läge varje natt – kommer att hålla mycket längre.
TT
2. ”Högre upplösning ger alltid bättre skärm i en smart telefon.” Det kan man tro, och förvisso stämmer det rent teoretiskt. Faktum är dock att en del högupplösta skärmar nu faktiskt är mer avancerade än våra mänskliga ögon. Efter en viss punkt blir det nämligen omöjligt för oss att urskilja varje enskild liten pixel, och högre upplösning påverkar därför inte vår uppfattning om bildens skärpa.
TT
3. ”Att lämna en laddad mobil ikopplad för länge förstör batteriet.” Detta är en vanlig myt som faktiskt inte stämmer alls, i alla fall för moderna, smarta telefoner. Att lämna mobilen på laddning en längre stund över natten kommer inte alls att förkorta telefonens batteritid på sikt.
TT
4. ”Apples Macdatorer kan inte drabbas av virus.” Jo, det kan de. Trots en allmän tro om att Macs ska vara immuna mot virus som vanligen drabbar pc:s, finns även virus där ute som slår mot Apples datorer. Senast 2012 angrep en trojan tusentals Macdatorer världen över.
All Over Press
5. ”Ladda bara telefonen när den nästan har slut på batteri.” Detta är också en väldigt vanlig myt som inte alls har någon vetenskaplig bäring. Det stämmer att moderna mobilbatterier blir lite, lite sämre för varje laddning (eftersom ett batteri bara kan återladdas ett visst antal gånger), men inget tyder på att dessa laddningscykler skulle ”förbrukas” snabbare av att du laddar mobilen när den bara är halvtom. Detta kan faktiskt snarare underlätta för batteriet, skriver Business Insider.
Skärmdump
6. ”Inkognito-/privatläget gör dig anonym på nätet.” Nej, inte alls. Att aktivera webbläsarens så kallade privata läge innebär bara att din historik, cookies, cachade filer, bokmärken och användarnamn inte sparas i din webbläsare och dator. Du är INTE anonym för de sajter du besöker, eller din internetleverantör, som fortfarande kommer åt din IP-adress.
TT
7. ”Fler megapixlar är alltid lika med en bättre digitalkamera.” Inte nödvändigtvis. Som så ofta trumfar kvalitet kvantitet. Som teknikexperter förklarar för Business Insider så är det storleken på själva pixlarna som är avgörande, som avgör hur mycket ljus kameran tar in, och inte själva antalet pixlar. Alltså kan en kamera med åtta megapixlar mycket väl ta skarpare och bättre bilder än en med tolv megapixlar.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset