Sjukfrånvaron kostar 20 miljarder kronor per år i Sveriges kommuner, landsting och regioner. Arkivbild.
Sjukfrånvaron kostar 20 miljarder kronor per år i Sveriges kommuner, landsting och regioner. Arkivbild.

Sjukfrånvaron kostar Sveriges kommuner, landsting och regioner 20 miljarder kronor om året. Det visar en rapport från fackföreningen Vision.– Det går att sänka den onödiga sjukfrånvaron om man verkligen vill, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Visions rapport är den första rikstäckande studien om sjukfrånvaro där också kostnaderna för produktionsbortfall räknats med. Man har alltså tagit med kostnaden för bortfallet av det arbete som inte blir gjort när en anställd är sjukskriven. Rapporten kommer som en följd av att sjukskrivningarna har ökat under de senaste åren, inte minst bland dem som arbetar inom de så kallade välfärdsyrkena, som vård, skola och omsorg.

– Det är oacceptabelt att det ser ut så här i politiskt styrd verksamhet, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i en kommentar. Ofta handlar det om den kortsiktighet som uppstår när man gör Alexanderhugg för att få röda budgetsiffror att bli svarta.

– Här handlar det om att våga se att frågan är strategiskt långsiktig och tänka till när man överväger nedskärningar. Det är ett ansvar för politiker och de höga tjänstemännen i kommuner och landsting.

Kan minska kostnaderna

Men rapporten visar också att det går att minska kostnaderna för sjukfrånvaron.

Torsbys kommun framhålls som ett positivt exempel. I tio år har den politiska ledningen medvetet satsat på att få ner sjukskrivningarna och man har nästan halverat sjukfrånvaron.

– Om sjukfrånvaron sänktes till Torsbynivå i hela landet skulle kostnaderna minska med nära sju miljarder, säger Veronica Magnusson.

Inte bli sjuk

Det som krävs, menar hon, är åtgärder på flera plan. Återgärder som en tydlig strategi från politikerna, att chefer i verksamheten ges rimliga förutsättningar och att det finns en balans mellan krav och resurser.

– Inga människor ska behöva bli sjuka av sitt jobb, säger Veronica Magnusson.

Fotnot: Ett Alexanderhugg är en drastisk, oväntad åtgärd för att snabbt lösa ett svårt problem.

Janerik Henriksson/TT
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll menar att de höga sjukskrivningsnivåerna är oacceptabla. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset