Enligt verksamhetschefen Per-Ove Stotzer behövs utökade resurser för att klara av det hårda trycket.
Enligt verksamhetschefen Per-Ove Stotzer behövs utökade resurser för att klara av det hårda trycket.

Sahlgrenska universitetssjukhuset har infört totalstopp för nya patienter som ska få hormonbehandling vid könskorrigering. Orsaken bakom beslutet är hårt tryck och otillräcklig finansiering, rapporterar SVT.

Sedan sex månader har mottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset inte tagit emot några nya patienter, enligt SVT.

Ungefär 100 personer drabbas av beslutet att stoppa alla intag av nya patienter som ska påbörja hormonbehandling vid könskorrigering.

Enligt SVT handlar det om personer som utretts för könsdysfori, det vill säga att könsidentiteten inte stämmer överens med det kön som registrerats vid födseln.

LÄS MER: Det här är skillnaden mellan CIS och trans

Behöver mer resurser

Per-Ove Stotzer, verksamhetschef för medicin vid sjukhuset, säger till SVT att de har svårt att mäkta med situationen med de patienter som redan är under behandling, och att de inte kan ta emot några nya patienter förrän de får utökade resurser.

Enligt honom har antalet patienter ökat samtidigt som budgeten legat kvar på samma nivå.

– Eftersom behandlingen är livslång och farlig att avbryta kan vi inte ta emot patienter förrän vi vet om det blir någon fortsättning, säger Per-Ove Stotzer, till sajten.

LÄS MER: Terapeutens råd till dig som är anhörig till en transperson

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset