Centralsjukhuset i Karlstad har avvisat tiggare utanför entrén i enlighet med sjukhusets ordningsregler säger säkerhetschef Carina Björk i ett SVT-inslag.
Centralsjukhuset i Karlstad har avvisat tiggare utanför entrén i enlighet med sjukhusets ordningsregler säger säkerhetschef Carina Björk i ett SVT-inslag.

Ordningsvakter i Värmland begår tjänstefel när de avvisar tiggare från sjukhusentrén till Centralsjukhuset i Karlstad. Det rapporterar SVT Värmland.

SVT Nyheter Värmland rapporterar att landstinget i Värmland har fått ta emot många klagomål på att tiggare och försäljare uppehåller sig vid entrén till Centralsjukhuset i Karlstad. De senaste veckorna har många tiggare och försäljare vistats runt entrén och varit påstridiga – vilket irriterat människor.

I samband med detta har ordningsvakter placerats ut och avvisat personer som tigger och säljer. Ordningsvakterna placerades utanför huvudentrén i måndags.

– Vi kommer att avvisa alla som anses störande och vi kommer följa våra ordningsregler och våra ordningsregler är ju att vi inte ska tillåta försäljning, tiggeri eller propagande utanför, eller inuti våra lokaler, säger Carina Björk, säkerhetschef på sjukhuset i tv-inslaget. 

Men enligt polisen är offentliga platser, som sjukhus, inte områden som personer får avvisas ifrån. Bara om personerna begått brott mot ordningslagen.

– En ordningsman har en polismans befogenheter och har rätt att avvisa personer som stör den allmänna ordningen. Sedan är det en definitionsfråga vad störande av allmän ordning är, säger polisens presstalesperson Tommy Lindh till SVT.

Om ordningsvakter avvisar en tiggare eller försäljare som inte har brutit mot ordningslagen, har de gjort sig skyldiga till ett brott då?

– Det kan de göra, i så fall är det fråga om något form av tjänstefel, säger Tommy Lindh.

Justitieombudsmannen har gjort ett utlåtande som säger att företeelsen i sig inte är grund för ett avvisande.

Landstingets jurist Isabelle Edgren, som SVT pratat med, säger att de agerat för att skydda patienterna och deras närstående.

– Vi tänkte att det här inte skulle behöva ställas på sin spets. Vi försökte först att prata med de här personerna som vistas utanför entrén om det olämpliga i att vara där, och tänkte att vi kunde lösa det i samförstånd. Så vi har inte haft någon anledning att gå in exakt på vilka åtgärder vi kan vidta.

Hon säger till SVT att landstinget kommer att se över sina ordningsregler snarast.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset