Birgitta Mörlin, verksamhetschef vid Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus.
Birgitta Mörlin, verksamhetschef vid Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus.

Replik på Cissi Wallins kolumn "Vanliga mammor fick nog lida för prinsparets gräddfils-förlossning".

Vi har stor förståelse för att du, och många gravida, känner oro inför förlossningsvården och rädslan att bli hänvisad. Därför arbetar vi intensivt med att kunna ge en trygg och patientsäker vård till alla som vill föda sitt barn hos oss.

När det gäller prinsfödseln hos oss vill vi förtydliga att ingen annan kvinna blev hänvisad under de två dagar som prinsparet var här. När prinsessan kom in fanns flera rum lediga.

LÄS MER: Första bilden på prins Alexander

Det fanns inga avspärrningar någonstans och vi hade full verksamhet på hela Kvinnokliniken, precis som vanligt. Alla kvinnor som behövde akut gynekologisk vård under de här två dagarna fick det. Vi skulle aldrig låta en enstaka händelse, som den här, påverka tillgängligheten till patientsäker vård.

Andelen gravida som blir hänvisade till andra kliniker ligger på tre-fyra av 100 kvinnor. Det är vi på DS förlossning som i samråd med kvinnan tar fram en likvärdig förlossningsplats, ofta hos vår närmaste granne, BB Stockholm, som ligger i samma byggnad som vår förlossningsklinik. I andra fall hänvisar vi till KS, SÖS och än så länge till BB Sophia.

Vi är ledsna och har förståelse för att du och säkert andra blev provocerade av att det fanns ett team som förberett sig för att ansvara för prinsparets förlossning. Detta är dock inte så ovanligt som man kan uppleva. Det finns fler kategorier föräldrar som har den möjligheten, men för det krävs särskilda skäl. Dessa kan vara medicinska, psykosociala (till exempel för förlossningsrädda kvinnor) och av säkerhetsskäl, som i det här fallet. Samma sak gäller till exempel för kvinnor med skyddad identitet.

►LÄS MER: "Tvinga inte på Oscar ett kön – låt lillprinsen definiera sig själv istället"

Vi önskar alla föräldrar välkomna att föda sitt barn hos oss och kommer att göra vårt allra yttersta för att de ska känna sig trygga och väl omhändertagna. Hos oss får alla som föder barn eget rum och sedan en tid tillbaka erbjuder vi två barnmorskor i rummet under utdrivningsskedet till förstfödande kvinnor. Det hoppas vi kunna fortsätta med.

Birgitta Mörlin 

Verksamhetschef vid Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt