ARKIVBILD. 
ARKIVBILD. 

Sahlgrenska universitetssjukhuset varnar i ett spritt Facebook-inlägg för henna-tatueringar. "Vi rekommenderar att avstå från turisttatueringar", skriver sjukhusets hudavdelning på Facebook.

När du är ute och reser är det inte helt ovanligt att du erbjuds henna-tatueringar. I stället för att göra en riktig tatuering målar man då en tatuering som sedan sitter kvar i ett par veckor. 

Nu varnar Sahlgrenska universitetssjukhuset för den typen av tatueringar. På sin Facebooksida skriver de: 

"På semestern stöter man ofta på försäljare i turiststråk i städer eller på stranden som erbjuder sk hennatatueringar, eller turisttatueringar. Dessa är oftast inte baserade på ren henna utan innehåller para-fenylendiamin (PPD), ett ämne som används i hårfärg och som kan ge kontaktallergi med svåra reaktioner om det lämnas kvar på huden".

LÄS MER: Konsumentverket varnar: 20 av 21 leksaker är farliga 

De skriver vidare att kontaktallergin finns kvar livet ut och att den kan ge problem vid hårfärgning men också vid kontakt med textilier som innehåller kemiskt närbesläktade ämne. 

"Det kan bli mycket besvärligt för den som drabbas. Vi rekommenderar att avstå från turisttatueringar", står det till sist i inlägget som i skrivande stund har delats över 6000 gånger. 

Läkemedelsverket har tidigare på sin webbplats skrivit om riskerna med henna-tatueringar. 

"Undvik att tatuera dig, eller låta dina barn tatuera sig, med svart henna. Tatueringarna kan orsaka allergiska reaktioner som i svåra fall kräver akutvård och sjukhusvistelse. Även livslånga biverkningar som hudskador, kontaktallergi och överkänslighet kan uppstå", står det på deras webbplats. 

LÄS MER: Polisen varnar: Använd inte Facebooks reaktionsknappar 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa