När Israa Abdali och Anna von Koch delade ut kläder var det en påtagligt desperat stämning i luften. Många av de boende bar tunna kläder och hade sandaler i snön. När kvinnorna blev avvisade från platsen bad flera av de boende om att få berätta om missförhållanden.
När Israa Abdali och Anna von Koch delade ut kläder var det en påtagligt desperat stämning i luften. Många av de boende bar tunna kläder och hade sandaler i snön. När kvinnorna blev avvisade från platsen bad flera av de boende om att få berätta om missförhållanden.

Efter klagomål på asylboendet Norrbygården i Fagersta byts nu ledningen för boendet ut med omedelbar verkan. Boende berättar att de känt sig hotade av ledningen. "Det är jättetråkigt att folk känner den otryggheten."

Privat

Israa Abdali är sjuksköterska och delar ut kläder till asylsökande. Hon fick ta del av flyktingarnas berättelser från boendet.

Privat

Israa Abdali samlar in kläder till de boende – när hon kom till Norrbygården möttes hon av tunt klädda människor i kylan.

Privat

Tillbommade toaletter på Norrbygården i Fagersta. De boende har beskrivit de sanitära omständigheterna som mycket dåliga.

– Vi har bytt personal under natten och i dag går vi in i en ny fas, säger Joakim Sköldhammar på företaget Kulthammar som äger asylboendet.

Metro har pratat med sjuksköterskan Israa Abdali, som var på Norrgårdens asylboende i Fagersta i Västmanland för att dela ut kläder i början på januari i år. Hon berättar om förtvivlan bland de boende. När Israa blev ombedd av personalen att lämna platsen ville flyktingarna att hon skulle stanna.

– De skrek: ”Snälla, ni får inte gå förrän vi har fått prata med er”, berättar Israa.

Hon gick iväg med en grupp på ungefär 30 boende och lyssnade på deras berättelser.

– En total katastrof. Ledningen hotade dem med att "om ni går till media kommer vi att se till att ni hamnar i Kiruna, vi kan se till att ni får avslag på er asylansökan".

►LÄS MER: Flyktingen Ahmad: Svenska asylboenden är inte mänskliga

De boende vittnade om trångboddhet, ohygieniska lokaler och dålig mat.

– Det är bajs överallt på toaletterna. De blir magsjuka hela tiden och säger att de inte kan ge mat till sina barn, men får heller ingenstans att laga egen mat. Frukost, lunch och middag pågår i en timme och det finns bara 200 sittplatser.

På boendet bor omkring 450 personer. Enligt Israa Abdali var flera av barnen undernärda och många kvinnor berättade om att de haft självmordstankar.

– De bara grät och grät.

►LÄS MER: Metro besöker asylboende: "Jag korsade Medelhavet – för vad?"


Vid själva klädutdelningen var även journalisten Anna von Koch med – hon skriver på Facebook om desperationen hos de som bodde på boendet. "Det som mötte mig på asylboendet var misär."

Hon skriver om problemet med avsaknaden av kläder.

"Det smärtade mig att se hur tunnklädda de vuxna var som mötte upp oss på parkeringen, men när jag lite senare i panik lyfte in en liten treåring genom fönstret, till det rum där vi delade ut grejer, brast mitt mammahjärta. Han bar tunn jacka, sandaler med remmar och tunna strumpor, som givetvis var dyngsura."

►LÄS MER: Vägrade kliva av flyktingbussen – nu älskar Mohammed Dalarna


Ägaren Kulthammar har avslutat kontraktet med underentreprenören som skötte boendet. Tom Sirén, tidigare platschef, menar att det inte har med klagomålen att göra.

– Jag har slutat där. Jag ska syssla med annat.

Han säger att det inte funnits den här typen av problem på boendet.

Representanter för Kulthammar kommer att befinna sig på boendet från klockan 13 på tisdagen för att samla in information om vad som hänt och vilka synpunkter de boende har.

– Det är jättetråkigt att folk känner den otryggheten, säger Joakim Sköldhammar på Kulthammar.

– Alla kommer att höras och få säga sin mening. Därefter kommer vi att utvärdera och lägga fram en åtgärdsplan.

Kritik har tidigare riktats mot ägaren till Norrbygården.

"I ett rum som Fagersta-Posten besöker lever sju personer på drygt 20 kvadratmeter: där står tre dubbelsängar och en tältsäng", skriver tidningen Fagersta-Posten i en artikel som handlar om ägarens stora vinster.

Migrationsverket: Det här är inte okej

– Så här får det absolut inte gå till, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket.

Personal från Migrationsverket kommer att finnas på plats på tisdagskvällen för att ta emot de boendes synpunkter.

– Vi har inte alls varit nöjda med situationen, varken entreprenören, de boende eller vi. Det här har inte alls varit bra.

Nu är tanken att få till en nystart.

De boende verkar ha känt sig hotade och inte vågat säga ifrån – hur ser ni på det?

– Det är inte okej. Vi ser mycket allvarligt på det och vi kommer att öka vår närvaro på boendet. Vi kommer även att åka dit på fler oanmälda besök för att se att kraven som vi ställt på leverantörerna uppfylls.

Tanken är att det ska bli lättare att få svar på frågor om exempelvis asylprocessen eller frågor som rör boendet.

– Det är jätteviktigt att man känner sig trygg i sina boenden.

En kritik är att de boende inte fått information om ansökningar för att få vinterkläder.

– Det är absolut viktigt att vi är tydliga med det.

Alexandra Elias tror att det kan underlättas av gruppmöten som kommer att starta i mitten av februari och en ökad närvaro från Migrationsverkets sida på boendet.

Att ansöka om särskilt stöd för exempelvis vinterkläder är något som alla kan göra. Det kan dröja på grund av den höga arbetsbelastningen på Migrationsverket. I fjol inkom cirka 140 000 ansökningar om särskilt bidrag, varav 110 000 ärenden är avgjorda. Hittills i år har 2 680 ansökningar inkommit.

– Vi jobbar så skyndsamt vi kan, men det kan tyvärr ta lite längre tid än vad det brukar ta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset