I natt släpptes tv-spelet GTA V. Det kan skolor och arbetsplatser få betala för i dag. Enligt flera som Metro varit i kontakt med sjukskriver sig många för att kunna spela spelet direkt.

AP/Rockstar Games, Scoopshot/Håkan Blank

Vid midnatt släpptes en ny version av det populära tv-spelet GTA, vilket skapade långa köer utanför spelbutikerna ute i landet. Och för att kunna spela direkt tycks många av dem vara sjuka från jobb eller skola i dag.

Vid midnatt släpptes en ny version av det populära tv-spelet GTA, vilket skapade långa köer utanför spelbutikerna ute i landet. Och för att kunna spela direkt tycks många av dem vara sjuka från jobb eller skola i dag. Åtminstone i teorin.

– Jag ringde till skolan och sjukanmälde mig i morse. Jag kan inte förstöra en sådan här dag med skola. Just i min klass är det inte så många som sjukanmäler sig men jag har vänner som också gjort som jag, säger en 18-åring från Borås som köade för spelet i natt.

Jan-Olov Larsson från Örebro var också en av de som stod och köade för spelet. Han tog sig upp till jobbet tidigt i morse, men det upplevde han det inte som att alla skulle göra.  

– Någon hörde jag skulle vara hemma från skolan och någon som sa att det skulle vara skönt att vara hemma och prova spel i natt, säger han.

Även Nicklas Astfors, som köade utanför GameStop i Eskilstuna, har fått uppfattningen om att många är hemma på grund av spelet i dag.

– Det var en hel del som skulle vara hemma, vad jag förstod. Jag pluggar på distans så jag är hemma oavsett.  Vi kom hem vid kvart i ett i natt och jag sitter fortfarande och spelar, sa han under förmiddagen i dag.

Om ett spelsläpp som detta påverkar statistiken över det totala antalet sjukskrivningar i landet fick det inga uppgifter om, men tidigare studier har tydligt visat på att det finns ett samband mellan större idrottsevenemang och sjukskrivningar. Enligt en rapport av Peter Skogman Thoursie, som forskat i ämnet, kunde man till exempel se en ökad sjukfrånvaro på 16 procent under skidornas tremil vid VM i Oberstdorf 1987. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset